Angående dold samäganderätt

2017-06-06 i Samägandeavtal
FRÅGA
Hej. Jag köpte 2015 en häst. Köpeskilling 20.000 kronor. Jag står på kontraktet för köpet. Min pappa bidrog med 10.000kr som jag ej haft möjlighet att betala tillbaka. Han hotar nu med att ta hästen när han känner för det och att han har rätt att göra vad han vill med hästen. Han påstår också att om hästen säljs ska han ha hälften oavsett vad hästen säljs för. Stämmer det. Vad har jag va han för rättigheter?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!


Jag tolkar det som att du har lånat pengar av din pappa för att köpa hästen, eftersom du säger att du inte haft möjlighet att betala tillbaka. Då var det ju endast meningen att du skulle låna pengar, inte att ni skulle äga den tillsammans. Han har ingen rätt till förvaltningen av hästen om du äger den i dess helhet. Inte heller har han rätt att sälja den eller få hälften av vad den säljs för, om den säljs. Han har lånat ut 10.000kr, han har endast rätt att få tillbaka det beloppet om ni inte avtalat om ränta.


Men om det är så att i samband med att du fick pengar så var det meningen att ni skulle använda den tillsammans och även äga den tillsammans, då blir svaret ett annat. Äger ni hästen tillsammans så behöver du och din pappa komma överens om förvaltningen över den (Samäganderättslagen § 2). Han har också rätt att få hälften av vad den säljs för om ni äger den till 50% var. Även skulle både du och han kunna tvinga till en tvångsförsäljning av hästen (Samäganderättslagen § 6). Men observera att du har kontraktet att stödja din rätt på. Det är då din pappa som måste bevisa att ni äger den tillsammans.

Hoppas du fick svar på din fråga!

Med vänlig hälsning

Fredrik Rising
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Samägandeavtal (607)
2021-09-02 Frågor gällande samäganderätt
2021-08-31 Hur stor andel har jag rätt till vid delat köp av husbil?
2021-08-30 Hur ska jag och min särbo göra för att äga en husvagn tillsammans?
2021-08-26 Tvångsförsäljning och synnerliga skäl enligt samäganderättslagen

Alla besvarade frågor (95739)