Ang försäljning av sambors gemensamma bostad

FRÅGA
Hej jag har en fråga till er..Emil och Pia var sambo med varandra då Emil köpte Villan Hattmursby 2:2. De anmälde till lantmäteriet att de sammanbodde på fastigheten. De upprättade ett par år senare ett samboavtal av vilket framgår att den egendom som de har inte ska vara underkastat reglerna i sambolagen. Emil har nu sålt fastigheten till Malin utan Pias vetenskap.Nu är min fråga till er, I vad mån kan Malin få lagfart eller vilande lagfart då Pia inte godkänt köpet?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Enligt 23 § Sambolagen krävs samtycke från den andra sambon för att sälja gemensam bostad som utgör samboegendom. Detta gäller även vissa lägenheter enligt 22 §. Er bostad är en villa, och samtycke krävs alltså bara om fastigheten är samboegendom.

Genom samboavtalet upphörde fastigheten vara samboegendom. Malin bör alltså ha goda chanser att få lagfart eftersom fastigheten inte är samboegendom.

Emil och Pia har dock anmält till inskrivningsmyndigheten att bostaden är gemensam vilket innebär att lagfarten kommer förklaras vilande, 22 kap. 4 § 4 p. JB. Malin måste då visa att det inte längre föreligger hinder för lagfart, vilket troligtvis lättast görs genom uppvisande av samboavtalet.

Jag hoppas att detta har besvarat din fråga!

Mvh

Johan Landström
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Sambo och samboavtal (2925)
2021-06-14 Häva samboavtal
2021-06-14 När ska en bostad räknas som samboegendom?
2021-06-14 Kan sambo kräva del av arv?
2021-06-13 Hur undantar man en lägenhet för sambors gemensamma bruk från en bodelning?

Alla besvarade frågor (93111)