Ändring/tillägg i befintligt testamente

2017-08-01 i Testamente
FRÅGA
HejJag har ett befintligt skriftligt testamente som upprättades av jurist som är juridiskt korrekt bevittnat av två vittnen.Kan jag på originalet göra ändringar med kulspetspenna själv och sedan skriva under och få det bevittnat på nytt?Med vänlig hälsning
SVAR

Hejsan, tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Det finns inga hinder att i ett redan befintligt testamente göra tillägg, så länge dessa uppfyller formkraven för ett formenligt testamente, 10 kap. 6 § ärvdabalken. Detta innebär att ändringarna måste vara skriftliga, undertecknat samt bevittnat av två vittnen som är medvetna om att det är ett testamente de bevittnar,10 kap. 1 § samt 10 kap. 4 § ärvdabalken.

För att undvika en eventuell framtida tvist är det dock i mitt tycke bättre att upprätta ett nytt testamente och riva det nu gällande testamentet

Med vänliga hälsningar,

Jakob Melander
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Testamente (2897)
2021-07-30 Formkrav testamente
2021-07-30 Bra utformning av testamente
2021-07-29 Bevittna testamente - varför och vilka?
2021-07-27 Är kontanta medel egendom?

Alla besvarade frågor (94413)