Ändring av vårdnad

2017-08-22 i Barnrätt
FRÅGA
Hej. Jag och min ex-fru har delad vårdnad över vår son. Men hon har aldrig varit där för honom och vi har ingen kontakt med henne. Min granne har alltid varit där för honom när jag har behövt resa för mitt jobb och har vått sova där. Vi ser vår granne som en familj. Skulle min granne kunna få vårdnad över min son? Med Vänliga Hälsningar, Galileo
SVAR

Hej! Tack för att du vänder dig till oss på Lawline!

Av 6 kapitlet 2 § Föräldrabalken (FB) följer det att den eller de som har vårdnaden om ett barn har ett ansvar för barnets personliga förhållanden. I detta fall har alltså du och din ex-fru ett gemensamt ansvar för er son då ni har delad vårdnad.

Du kan som förälder och som vårdnadshavare lämna en ansökan hos rätten om en ändring av vårdnaden. Vid en eventuell ansökan om ändring av vårdnaden görs en prövning där rätten särskilt fäster avseende vid samarbetsförmågan mellan dig och din ex-fru samt barnets bästa, se 6 kapitlet 5 § FB.

Enligt 6 kapitlet 8 § FB finns det en möjlighet för din granne att utses till en särskilt förordnad vårdnadshavare. Detta under förutsättning att det är som du säger att din ex-fru inte har någon kontakt med varken dig eller eran son och hon inte visar något intresse för honom. Dessutom ska din sons inställning till överförandet av vårdnaden beaktas.

Med vänlig hälsning,

Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Barnrätt (1750)
2021-08-04 Krävs båda vårdnadshavares samtycke för att barnet ska få resa?
2021-07-31 Förälder som motsätter sig utökat umgänge eller växelvist boende
2021-07-31 Nekat umgänge på grund av befarat missbruk
2021-07-31 Har man en skyldighet att tvinga barnet och träffa umgängesföräldern?

Alla besvarade frågor (94630)