Ändring av uppgifter i giltig legitimation

2017-05-11 i Övriga brott
FRÅGA
Hej jag fyllde precis 15 år och jag var sugen på o köpa en elektronisk cigarett, efter att jag beställt än fick jag brev om att man behövde vara 18+ och dom begärde bild på mitt legitimation. Jag tog bild på mitt leg och redigerade födelsedatumet. Och nu sa dom att personnumret va ogiltigt och att dom skulle kolla med Skatteverket osv. Kan jag få problem för detta?
SVAR

Hej,

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Det du berättar skulle kunna utgöra missbruk av urkund, men måste bedömas av polis/domstol. Bestämmelsen i 15 kap. 12 § första stycket brottsbalken omfattar bland annat där ett original finns men siffror eller bokstäver har ändrats gentemot originalet. Att själv styrka den framställda handlingen går in under brottet missbruk av urkund. Det är företaget som du beställt den elektroniska cigaretten från och Skatteverket som beslutar om de väljer att gå vidare med ärendet eller inte.

Prata med dina föräldrar om situationen som har uppstått och hur ni ska gå vidare för att reda ut det.

Jag hoppas att du fått svar på din fråga.

Med vänlig hälsning,

Lenita Pettersson
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Övriga brott (979)
2021-07-28 Är det brottsligt att undanhålla att man har en familj sedan tidigare, vid inledandet av en ny förbindelse?
2021-07-28 Är det olagligt att ge bort alkohol till minderårig?
2021-07-28 Innehav av barnpornografisk bild
2021-07-26 Inneha täljkniv i park

Alla besvarade frågor (94335)