Andrahandsuthyrning vid studier på annan ort

2021-07-28 i Hyresrätt
FRÅGA
Hej! Jag ska hyra ut min lägenhet i andrahand med motiveringen studier på annan ort.. det som saken tillhör är att jag bor i Hägersten nu (Solberga/Älvsjö) och ska plugga på Bosön (Lidingö) Anledningen att jag behöver bo på campus är för att pendlingen är MINST 1h + 10 min med dåliga kommunikationer, så det är inte lätt att ta sig fram och tillbaka. Vi har tidiga dagar med väldigt mycket träning vilket gör att campus blir avgörande. Är det troligt att dom ger avslag för att dom anser att Lidingö tillhör Stockholm och att jag likväl kan pendla?
SVAR

Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Huvudregeln är att du måste ha hyresvärdens tillstånd för att få hyra ut din lägenhet i andra hand, 12 kap 39 § 1 st JB. Undantag gäller om hyresgästen har beaktansvärda skäl för upplåtelsen och Hyresnämnden kan då lämna tillstånd för andrahandsuthyrningen. Som beaktansvärda skäl räknas bland annat ålder, sjukdom, tillfälligt arbete eller studier på annan ort, längre utlandsvistelse eller därmed jämförbara förhållanden, 12 kap. 40 § 1-2 st.JB.

I ditt fall blir frågan om det verkligen uppfyller rekvisitet "på annan ort". I kommentaren till lagstiftningen så anges en riktlinje om 8-10 mil och cirka en och en halv timmes enkel resväg. Det är därför möjligt att du får avslag på din begäran med hänvisning till att det är inom pendlingsavstånd och inte "på annan ort" i juridisk mening.

Om du har ytterligare frågor är du varmt välkommen att återkomma till oss på Lawline!

Med vänlig hälsning,

Yodit Eshete
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Hyresrätt (2058)
2021-09-19 Gäller alltid en tremånaders uppsägningstid av hyresrätt?
2021-09-19 Jag har en prick i belastningsregistret, kan jag trots det få ett hyreskontrakt?
2021-09-15 Hur mycket kan det kosta att ersätta en borttappad nyckel?
2021-09-13 Får en hyresvärd gå in i en lägenhet vid misstanke om brott?

Alla besvarade frågor (95801)