Andrahandsuthyrning - ta med sin hund?

2015-07-26 i Andrahandsuthyrning
FRÅGA
Hej. Jag hyr en bostadsrätt i andra hand i 6 mån med 1 mån uppsägningstid. I avtalet står det inget om att man inte får ha hund. Kan vi bli uppsagda pga att vi har hund?
SVAR

Hej, och tack för att du vänder dig till oss på Lawline med din fråga!

Eftersom det inte står något i hyresavtalet mellan dig och bostadsinnehavaren om att hund i lägenheten inte är tillåten kommer du inte kunna bli uppsagd från lägenheten på den grunden att du även låter din hund bo i lägenheten. Jag råder dig dock att tala om för innehavaren att du ämnar att även låta din hund bo i lägenheten för att visa respekt mot han eller hon som äger lägenheten. Det kan ju vara så att ägaren eller att någon i hans eller hennes närhet är allergisk och helst inte vill att djur ska vistas i lägenheten. Antagligen ligger det inte till på detta sätt eftersom bostadsinnehavaren i sådana fall borde antecknat ned det i hyresavtalet.

Kort och gott kommer du inte bli uppsagd från lägenheten för att din hund flyttar in eftersom det inte strider mot avtalet som finns mellan dig och ägaren. Av god sed är det dock snällt av dig att tala om för bostadsinnehavaren att du har en hund som kommer att bo i lägenheten.

Hoppas att detta var ett tillräckligt svar på din fråga!

Vänligen,

Josefin Lind
Fick du svar på din fråga?
Relaterat innehåll