Ändra inbördes testamente?

2020-08-24 i Testamente
FRÅGA
Min mor och hennes f.d sambo har skrivit ett gemensamt testamente att de ärver varandra och jag och min syster ärver den som dör sist. Min mors f.d sambo har kommit in på hem då han fick en stroke och inte kan meddela sig alls längre och min mor har köpt en bostadsrätt ensam efter det. Ärver hennes f.d sambo hennes bostadsrätt även om den införskaffades av bara henne? Kan vi skriva ett tillägg till testamentet där vi barn ärver just bostadsrätten? Tack,
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga. Svaret regleras i ärvdabalken (ÄB).

Genom arv kan man bestämma hur ens egendom ska fördelas efter ens död. Det finns två primära begränsningar till detta. Den första är laglotten som innebär att bröstarvingar alltid har rätt att få 50% av vad de vanligtvis skulle fått (ÄB 7:1). Det omfattar dig och din syster, ni har alltså rätt att få 25% var när er mor dör, oavsett hur hon har testamenterat. Den andra begränsningen är att den dödes skulder ska betalas (ÄB 23:2). Tillägget ni vill göra står inte i strid med detta varför det är tillåtet. Det finns dock vissa andra saker jag vill uppmärksamma.

Ifall testamentet skrevs medan de var sambor är det inte längre giltigt eftersom de inte längre är sambor (ÄB 11:8). Ett nytt testamente behöver alltså skrivas.

Det finns inte något som hindrar den som överlever den andre att ändra testamentet vad gäller den personens egendom (ÄB 10:7). Det betyder att om er mor dör först så kan henned f.d sambo ändra testamentet så att ni inte längre ärver honom. Dock kommer ni ha rätt till den del som han ärvde från er mor.

Jag hoppas det svarar på din fråga och att mina tillägg var till hjälp. Du är varmt välkommen att ställa fler frågor till oss på Lawline.

Adam Winqvist
Fick du svar på din fråga?