Kan jag få skadestånd även om personen friats från sexuellt ofredande?

2019-03-21 i PROCESSRÄTT
FRÅGA
Om man blir friad från åtal om sexuellt ofredande, kan man då kräva skadestånd?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Lawline med din fråga!

Ekonomisk ersättning med anledning av brott

Eftersom personen i fråga blivit friad från sexuellt ofredande, antar jag att du undrar vilka andra möjligheter det finns att få ekonomisk ersättning med anledning av brottet, än att få skadestånd från gärningsmannen.

Ersättning från försäkringsbolag

I första hand skulle jag rekommendera dig att kontakta ditt eventuella försäkringsbolag för att se om din försäkring täcker skadan (personskada psykiskt lidande och kränkning) . Det är viktigt att man så snart som möjligt efter brottet anmäler skadan till sitt försäkringsbolag. Försäkringsvillkoren kan variera mellan olika försäkringsbolag och försäkringsbolaget gör en egen bedömning i frågan. Det finns alltså en möjlighet att få ersättning (inte skadestånd) från försäkringsbolaget, och i vissa fall även trots en friande dom eller om åtalet lagts ner.

Brottskadeersättning

Upp till två år efter brottet eller det att polisutredningen lagts ner eller dom fallit, kan målsägande ansöka om brottsskadeersättning från Brottsoffermyndigheten. Man kan söka för både personskada, ekonomisk förlust och kränkningsersättning. I vissa fall kan man söka även om åtalet lags ner eller gärningsmannen friats. Brottsoffermyndigheten gör en egen bedömning. Ansökan kan du göra på brottsoffermyndighetens hemsida, som du hittar här.

Slutligen vill jag upplysa dig om att det finns stöd och hjälp att få när man varit utsatt för en för ett brott. Brottsofferjouren ger stöd till alla brottsutsatta, helt kostnadsfritt. Exempelvis kan du få råd och vägledning eller information om hur en rättsprocess går till. Du kan även få hjälp med att söka ersättning. Du kan läsa mer på deras hemsida som du hittar här.

Lycka till och hoppas du fick svar på din fråga!

Med vänliga hälsningar,

Paula Zackrisson
Fick du svar på din fråga?
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (980)
2020-02-21 Vad utgör laga förfall?
2020-02-21 Hur länge finns bötesuppgifter kvar i belastningsregistret?
2020-02-19 Efter hur lång tid gallras brottsregister?
2020-02-17 Kan man få tillgång till en dom angående mord från ca. år 1928?

Alla besvarade frågor (77229)