Aktier vid bodelning

2017-05-08 i Bodelning
FRÅGA
Jag och min fru ska skiljas. Vi har varit gifta i 10år. Vi har delad ekonomi, men jag har sedan innan vi träffades haft en betydande mängd aktier i en annan svensk bank.Vi har inte skrivit på några äktenskapsförord, så min fråga blir: Ingår mina aktier och aktiekapital i bouppdelningen även om hon inte varit delaktig i min hantering av dessa?
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

All giftorättsgods, det vill säga all den egendom som inte är enskild egendom, ska ingå i bodelningen, enligt 10 kap 1 § äktenskapsbalken (framöver kallad ÄktB).

Efter avräkning av eventuella skulder ska makarnas giftorättsgods delas lika.(11 kap 3 § ÄktB) Vad du kan göra är att du kan önska att dina aktier hamnar på din lott (11 kap 7 § ÄktB) och sedan ersätta din fru med motsvarande belopp i pengar (11 kap 9 § ÄktB).

Vänliga hälsningar,

Malin Nilsson
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Bodelning (2830)
2021-07-28 hur mycket ska man köpa ut sin sambo för vid kortvarig samboförhållande?
2021-07-26 Bodelning med internationella egendomar
2021-07-20 Kan en bodelning klandras om den ena partens psykiska ohälsa utnyttjades?
2021-07-18 Hur går en bodelning till när ett samboförhållande upphör?

Alla besvarade frågor (94273)