FrågaASSOCIATIONSRÄTTBolag23/03/2014

Aktiebrev och aktiebok innehåller olika uppgifter

Om aktiebrev och aktiebok innehåller olika uppgifter, vilket är det då

som gäller?

Lawline svarar

Hej och tack för din fråga!

Jag utgår ifrån att din fundering rör när det står olika ägare på aktiebrevet respektive i aktieboken. Jag kan inte finna någon regel som ger det ena företräde framför det andra. Man kan dock säga att aktieboken har "högre värde". Beroende på om ägaren står på aktiebrevet eller i aktieboken har denne olika rättigheter. Om allt går rätt till ska alltid en ny ägare antecknas på aktiebrevet och sedan föras in i aktieboken, se 6 kap 2§ och 5 kap 9§ aktiebolagslagen (ABL) (https://lagen.nu/2005:551#K5P1S1)

Ett aktiebrev där den rätta ägaren framgår, kan visas upp för styrelsen i bolaget och personen blir då inskriven i aktieboken, se 5 kap 9§ aktiebolagslagen (ABL) (https://lagen.nu/2005:551#K5P9S1). Om det är uppenbart att aktiebrevet är en förfalskning är inte styrelsen skyldiga att skriva in personen i aktieboken. Inte heller om styrelsen vet att aktien har blivit stulen.

Ägaren får inte utöva sina förvaltningsbefogenheter (rätt att delta och rösta på stämman) förrän denne är inskriven i aktieboken, se 4 kap 37§ ABL (https://lagen.nu/2005:551#K4P37S1). Dock har personen som står på aktiebrevet rätt att utöva vissa ekonomiska befogenheter som räknas upp i 4 kap 38§ (kupongbolag) och 39§ (avstämningsbolag) ABL (https://lagen.nu/2005:551#K4P38S1). Ytterst är det däremot domstolens sak att avgöra vem den rätta ägaren är.

Vänligen,

Molly MalmRådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Behöver du hjälp med ärenden relaterade till Associationsrätt och Bolag? Våra duktiga jurister kan hjälpa dig!

Fyll i formuläret så svarar en av våra jurister dig inom 24 timmar. Juristen kommer att kontakta dig och ge dig ett tidsestimat och ett prisförslag för att hjälpa dig med att lösa ditt ärende

0 / 1000