FrågaFAMILJERÄTTBodelning27/07/2014

Äktenskapsskillnad, bodelning och fritidshus

Hej jag och min make äger ett fritidshus tillsammans. Nu inom en månad så kommer vi bekräfta att vi kommer att skilja oss. Då som jag förstår det så behöver vi även lämna in ansökan om bodelning. Vad händer då med vårt fritidshus? Måste vi sälja det? Måste den ena parten köpa ut den andra? eller räcker det med att den ena taröver dem skulder som finns på huset?

Lawline svarar

Hej och tack för din fråga!

Det är inledningsvis viktigt att betona att det inte alltid är ett krav på att en bodelning måste ske.

I ett äktenskap så kan makarna inneha enskild egendom respektive giftorättsgods, se 7 kap 2 § äktenskapsbalken för vad som omfattas av enskild egendom.

När ett äktenskap upplöses är huvudregeln enligt 9 kap 1 § äktenskapsbalken att makarnas egendom fördelas mellan dem genom bodelning. Bodelning behövs dock inte om makarna endast har enskild egendom och ingen av dem begär att få överta bostad eller bohag från den andra maken.

Ett fritidshus räknas inte som makars gemensamma bostad enligt 7 kap 4 § äktenskapsbalken. Undantagsregeln som kan berättiga ett övertagande av egendom som berör den gemensamma bostaden och bohaget efter behov och skälighet omfattar inte fritidshus.

Enligt 10 kap 1 § äktenskapsbalken skall makarnas giftorättsgods ingå i bodelningen. Enligt 10 kap 4 § äktenskapsbalken kan även enskild egendom ingå i bodelningen om makarna kommit överens om detta, vid bodelningen anses då sådan egendom utgöra giftorättsgods.

Det är viktigt att betona att andelsberäkning och lottläggning är två helt skilda delar av ett bodelningsförfarande. När makarnas andelar har räknats fram med hjälp av reglerna i 10 kap 1–5 §§ i äktenskapsbalken och eventuellt med tillämpning av jämkningsreglerna i 12 kap. äktenskapsbalken återstår alltså att fördela de i giftorättsgodset ingående egendomsobjekten mellan makarna. Denna fördelning av objekten benämns lottläggningen. Varje make skall få en lott ur det sammanlagda giftorättsgodset. Lotten skall i princip innehålla objekt till så stort sammanlagt värde att det motsvarar värdet av makens andel enligt 10 kap 1–5 §§ i äktenskapsbalken.

Enligt huvudregeln har varje make rätt att på sin lott i första hand få sin egendom eller den del av denna som maken önskar. Den make som har att utge egendom ur sitt giftorättsgods till den andra maken får alltså själv avgöra vilka egendomsobjekt som skall lämnas över. Den egendom som lämnas till den andra maken får dock inte vara uppenbart olämplig för denne i den mån det är möjligt att upprätthålla denna princip.

Avslutningsvis ska det tilläggas att skulle ni inte komma överens vid bodelningen så kan man hos tingsrätten ansöka om att en bodelningsförrättare utses. Om bodelningsförrättaren inte lyckas få er att komma överens så kommer det att läggas på respektive makes lott vid lottläggningen och ni kommer fortsätta samäga fritidshuset. Ni kan då driva det ytterligare ett steg och ansöka om en god man hos tingsrätten enligt samäganderättslagen, och begära att den gode mannen säljer fritidshuset. Ni kan då vara med på budgivningen av fastigheten.

Med vänliga hälsningar,

Abraham Zeito

Lawline RådgivareRådgivare
Public question details image

Berätta om ditt ärende

Fyll i dina kontaktuppgifter och beskriv ditt ärende i korthet, så kommer vår partner Juridium att kontakta dig inom ett dygn nästkommande vardag. Din bokningsförfrågan är inte bindande.

0 / 1000