Äktenskapsförord reglerar giftorättsgods/enskild egendom

FRÅGA
Fråga kring arvMin farfar har gått bort och min far är hans enda kvarlevande barn. Det finns inga andra barnbarn än min pappas barn. Kvar finns också min farfars fru (inte min farmor, min farfar var omgift) och hennes barn. Efter min farfar finns ett testamente där det finns en önskan om att min far ska vänta med att ta ut sitt arv tills även frun gått bort, men det vill inte min far göra. Det finns även ett gåvobrev från 2007 där det står att min farfar gett bort större delen av deras gemensamma bostad till sin fru och att hon därmed äger 80% av bostaden och min farfar äger 20%. Det står ingenting om enskild egendom och det finns inget äktenskapsförord. Spelar gåvobrevet någon roll i detta fall, eller måste det finnas ett äktenskapsförord för att regleringen av ägarandelarna av bostaden ska gälla?Vad har min far rätt att kräva? Enligt juristen som gjort bouppteckningen får min far endast ärva 50% av de 20% min farfar ägde enligt gåvobrevet.
SVAR

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Som du verkar ha koll på, behöver din pappa inte vänta med att ta ut sitt arv efter det att frun också har gått bort. Din pappa kan välja att ta ut sitt arv direkt.

Som svar på din fråga måste det inte finnas något äktenskapsförord för att regleringen av ägarandelarna av bostaden ska gälla. I äktenskapsförord kommer man överens om vad som ska utgöra enskild egendom (och inte ingå i en eventuell bodelning) och vad som ska utgöra giftorättsgods (och ingå i en eventuell bodelning). Ägarandelar har således ingenting med äktenskapsförordet att göra.

I och med att det inte framgår någonstans att fruns 80 % ska utgöra enskild egendom, utgör hennes andel giftorättsgods och ska därför ingå i den inledande bodelningen (när man räknar ut hur mycket kvarlåtenskap farfadern har). Det är omöjligt för mig att tala om vad farfaderns kvarlåtenskap blir eftersom att det beror på vad för tillgångar och skulder som finns på både hans och hans fru sida. Hur mycket kvarlåtenskap som finns (och som ska fördelas ut i arv) beror på hur bodelningen ser ut.

Din pappas arv beror således på hur mycket kvarlåtenskap det finns och hur mycket kvarlåtenskap det finns beror på hur bodelningen ser ut - något som jag inte vet. Det ni får göra är att vända er till juristen som hjälper er med detta och fråga hur denne har kommit fram till att din pappas arvsdel utgör 10 % av bostadens värde. Fråga hur bodelningen har gjorts för att komma fram till denna procentsats. I och med att bostaden inte utgör enskild egendom i något hänseende ska den ingå i bodelningen man gör för att komma fram till din pappas kvarlåtenskap som ska delas ut.

Hoppas att du känner att du har fått svar på din fråga. Annars är du välkommen att kontakta mig på ni.dekeiser@lawline.se!

Vänliga hälsningar,

Ni de Keiser
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (982)
2021-11-25 Vem ansvarar för dödsboet
2021-11-22 Kan man ärva skulder? Vem skall ansöka om konkurs för ett dödsbo som är på obestånd?
2021-11-15 Vad händer om skulderna överstiger tillgångarna i dödsboet?
2021-11-14 Vad händer om en arvinge går bort innan arvskifte?

Alla besvarade frågor (97358)