Äktenskapsförord och enskild egendom vid bodelning

2017-01-16 i Bodelning
FRÅGA
Efter en otrohetsaffär från min sida fick min man mig att skriva under ett äktenskapsförord som innebar att vårt tidigare gemensamma hus nu är hans enskilda egendom varvid jag således inte har giftorätt.Därtill står det att all makarnas respektive egendom egendom skall utgöra den enskilda makens egendom.Min fråga är om även mitt sparkonto ses som min mans enskilda egendom eller delas pengarna som giftorättsgods så han har rätt till hälften? Det står inget nämnt om våra konton i äktenskapsförordet. Frågorna gäller vid en ev framtida skilsmässa.Mvh Therese
SVAR

Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

För att ett äktenskapsförord ska vara giltigt måste det var skriftligt upprättat, underskrivet av båda makarna och registrerat hos skatteverket.

Om äktenskapsförordet är giltigt har ni föreskrivit att all egendom ska vara enskild. Det innebär att ditt sparkonto är din enskilda egendom och ingenting din man kan ta del av.

Anton Olenius
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Bodelning (2832)
2021-07-29 Vad händer med fastigheten om ena sambon går bort?
2021-07-28 Har jag rätt till huset vid en bodelning?
2021-07-28 hur mycket ska man köpa ut sin sambo för vid kortvarig samboförhållande?
2021-07-26 Bodelning med internationella egendomar

Alla besvarade frågor (94351)