Äktenskapsförord

FRÅGA
HejOm man som makar har varsin enskild näringsverksamhet och vill att den ska vara sin enskilda egendom hur formulerar man sig då?Jag tänker på alla konton man har pengarna på de står ju på mig personligen eftersom det är en EF även bil och släp är inköpta på firman. Om man kan formulera ett äktenskapsförord med de förutsättningarna har jag en följdfråga:Om jag senare vill omvandla till AB måste man skriva ett nytt äktenskapsförord eller kan man få med det på något sätt i det första så det gäller för det nya företaget istället?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

För att omvandla giftorättsgods till enskild egendom kan ni upprätta ett äktenskapsförord. Ett sådant är styrt av formkrav som regleras i 7:3 ÄktB. Bland annat ska äktenskapsförordet vara skriftligt, båda makar ska skriva under och dokumentet ska sedan registreras hos Skatteverket.

Ni kan formulera äktenskapsförordet hur ni önskar men det viktiga är att ni formulerar er på ett tillräckligt tydligt sätt så att det inte finns tolkningsutrymme, dvs så att det inte är möjligt för någon av er att i framtiden tolka det annorlunda än vad som var tänkt vid äktenskapsförordets upprättande.

Sammanfattningsvis ska det tydligt framgå vilken egendom som är enskild, det räcker att ni tydligt skriver att detta gäller för den enskilda näringsverksamheten. Likaså all annan egendom som står på dig personligen och som inte ingår i verksamheten.

Vad gäller en eventuell omvandling till aktiebolag torde detta inte kräva ett nytt äktenskapsförord. Står det "Företag X är Y:s enskilda egendom" spelar det ingen roll i vilken form verksamheten bedrivs.

Hoppas det var svar på din fråga! Hälsningar,

Johanna Barfoed
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Äktenskap och äktenskapsförord (1281)
2021-11-20 Verkan av äktenskapsförord
2021-11-12 Änkling eller ogift
2021-11-11 Hur säkrar man egendom från bodelning?
2021-11-06 Särkullbarn, arvsrätt och äktenskapsförord

Alla besvarade frågor (97674)