Äktenskapsförord

2016-11-23 i Bodelning
FRÅGA
HejJag har gift mig med en kvinna från Irak och är själv svensk medborgare. Jag har en fråga angående bodelning vid skilmässa. Min nuvarande fru verkar inte har gjort bra ifrån sig på hennes intervju i Ambassaden därför finns det risk att migrationsverket nekar uppehållstillstånd till henne. Innan jag gifte med henne så hade jag köpt en bostasrätt lägenhet som är enbart skriven på mitt namn. Min fråga är, ifall jag blir tvungen att skilja mig från min nuvarande fru pga nekande från migrationsverket, hur blir det då med bodelningen mellan oss? Blir jag då tvungen att dela med henne min bostadsrätt lägenhet trots att hon befinner sig i Irak eller får jag behålla den till mig själv? Blir väldigt tacksam för ert hjälp.Mvh
SVAR

Hej!

Tack för din fråga!

Om jag uppfattar dig rätt så har du alltså ensam köpt en bostadsrätt, men med avsikten att ni ska bo där tillsammans.

När ett äktenskap upplöses ska som sagt bodelning ske, det här står i Äktenskapsbalkens 9 kapitel i 1§. Det är erat, makarnas, giftorättsgods som ska bodelas. Vad som är giftorättsgods är all egendom som inte är enskild egendom, detta står i 7 kap 1§. Detta betyder att utgångspunkten är att all egendom är giftorättsgods, det vill säga även din lägenhet. Man kan med hjälp av exempelvis äktenskapsförord eller dylikt förorda att viss egendom ska vara enskild egendom, som då inte ingår i bodelning. Genom ett äktenskapsförord kan ni gemensamt bestämma att lägenheten ska, vid eventuell bodelning, utgöra din enskilda egendom och då får du behålla den själv. I Äktenskapsbalkens 7 kapitel, 3§, står att makar genom äktenskapsförord kan bestämma att egendom ska vara enskild egendom.

För det fall äktenskapsförord inte skulle vara möjligt, skulle utfallet efter en bodelning eventuellt kunna jämkas. Detta behandlas i Äktenskapsbalkens 12e kapitel. Det förutsätter att det anses oskäligt med tanke på omständigheter som äktenskapets längd, ekonomiska förutsättningar och övriga omständigheter att din förra maka ska ta del av värdet för bostaden. Bodelningen skulle i så fall kunna komma att jämkas så att du får behålla antingen hela lägenheten eller större delar av värdet för den.

Hoppas detta var till hjälp för dig!

Jenny Tolander
Fick du svar på din fråga?
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Bodelning (2650)
2020-10-26 Vad händer om min make går bort före mig när det endast finns särkullbarn i familjen?
2020-10-25 Hur värderas egendom vid bodelning och hur får avtalet se ut?
2020-10-25 Hur delar man tillgångarna i bodelning?
2020-10-24 ogiltigförklara bodelning i efterhand

Alla besvarade frågor (85407)