Äger man automatiskt det sin make ärver?

2017-03-07 i Bodelning
FRÅGA
Min man ärvde en sommarstuga från sin mamma som dig förra året. Vi är gifta. Äger vi automatiskt sommarstugan tillsammans då?
SVAR

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Om det endast är din man som har ärvt sommarstugan är det endast han som äger den. Du får med andra ord ingen automatisk äganderätt till sommarstugan. Om det däremot inte finns något villkor om att gåvan ska vara hans enskilda egendom så har du giftorätt i sommarstugan. Med giftorätt menas förenklat sagt att respektive make har rätt till hälften av den andres tillgångar vid en framtida skilsmässa och bodelning. Om ni skiljer er har du alltså rätt till hälften av sommarstugan (så länge det inte finns något villkor om att det ska vara hans enskilda egendom).

Kort sagt: du får ingen automatisk äganderätt till sommarstugan men under förutsättning att det inte finns villkor om enskild egendom så har du rätt till hälften av sommarstugans värde vid en eventuell bodelning.

Vid ytterligare frågor eller funderingar är du välkommen tillbaka till oss på Lawline!

Vänliga hälsningar,

Ni de Keiser
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Bodelning (2832)
2021-07-29 Vad händer med fastigheten om ena sambon går bort?
2021-07-28 Har jag rätt till huset vid en bodelning?
2021-07-28 hur mycket ska man köpa ut sin sambo för vid kortvarig samboförhållande?
2021-07-26 Bodelning med internationella egendomar

Alla besvarade frågor (94368)