FrågaFAMILJERÄTTBodelning24/02/2014

Äganderätt till stuga vid bodelning

Hej, vi är ett gift par , sedan 1989. Två barn f. 1989 och 1992. Ett särkullbarn f. 1978. Barnens farmor och farfar dog 2011, bl.a. så efterlämnade de en sommarstuga som min man och hans två bröder ärvde. Bröderna ville inte ha stugan, vi löste ut de. Min man är en väldigt stolt ensam ägare till stugan... ! Vi har även renoverat den för ca 300 tkr. Har jag ingen rätt till denna stuga , vid en ev. skilsmässa ? Hur ser det ut för min dotter, i detta fall som är särkullbarn ? MVH

Lawline svarar

Hej, tack för din fråga! Jag tolkar det som att du undrar över två saker. Dels vad som händer med stugan vid en eventuell bodelning och sedan om din dotter har någon rätt att använda sig utav stugan efter bodelningen.

Vid äktenskapsskillnad ska makarnas giftorättsgods fördelas mellan dem genom bodelning. Allt som inte är enskild egendom ska således fördelas jämnt mellan er. Enskild egendom kan bl.a. vara giftorättsgods som har blivit avskilt genom äktenskapsförord eller egendom som har ärvts med förbehåll om att den ska utgöra arvtagarens enskilda egendom. Jag tolkar det som att din makes stuga är giftorättsgods och därför ska ingå i en eventuell bodelning mellan er.
Vid bodelningen fördelas giftorättsgodset mellan makarna. Den make vars giftorättsgods har högst värde måste alltså ge en del av sin egendom till den andre. Maken kan också välja att ersätta värdet med motsvarande belopp i pengar. Hur det kommer bli för er beror alltså på vem av er som äger mest giftorättsgods. Om din makes giftorättsgods i värde överstiger ditt giftorättsgods ska han ersätta dig för skillnaden. Men eftersom han får välja om han ska ersätta dig med egendom eller pengar kommer han att kunna behålla stugan om han kan ersätta dig på något annat sätt.

Vad som skulle kunna ändra på detta är om du kan anses ha den "dold samäganderätt" till sommarstugan. För att en dold samäganderätt ska kunna uppkomma mellan makar krävs att egendomen har köpts för gemensamt bruk, att den partner som inte står som formell ägare har bidragit ekonomiskt till köpet, och att båda parterna har avsett att man skall äga egendomen tillsammans. Om dessa tre villkor är uppfyllda innebär det att man presumerar att den make som inte är formell ägare har en dold samäganderätt.
Då din make har ärvt fastigheten och även avser att vara ensam ägare lutar det mot att du inte har någon dold samäganderätt i fastigheten. Bidrag till renovering etc skapar inte heller någon dold samäganderätt.

Vid en eventuell bodelning kommer således din make med största sannolikhet behålla äganderätten till stugan.
Vilken rätt till stugan din dotter har är då upp till din make. Hon förvärvar/behåller ingen rätt genom att ni skiljer er. Vid en eventuell bortgång står din dotter också utan arvsrätt eftersom hon inte är bröstarvinge till din make.

Jag hoppas att det svarar på din fråga, om du undrar över något mer så får du gärna återkomma.

Vänligen,


Lawline RådgivareRådgivare
Public question details image

Berätta om ditt ärende

Fyll i dina kontaktuppgifter och beskriv ditt ärende i korthet, så kommer vår partner Juridium att kontakta dig inom ett dygn nästkommande vardag. Din bokningsförfrågan är inte bindande.

0 / 1000