Äga halva fastigheten som partner äger

2017-05-23 i Fastighet
FRÅGA
HejSkulle vilja veta hur vi bäst löser våran situation. Jag ska flytta in i min pojkväns hus och vill äga halva huset. Hur går vi tillväga då och vem kan jag vända mig till så allt blir korrekt. Jag har ett eget barn och han 2 stycken. Inga gemensamma.
SVAR

Hej, och tack för att du har vänt dig till Lawline!

Det är möjligt att köpa eller få en andel (hälften i det här fallet) av en fastighet (4:8 JB).

Om du vill köpa halva fastigheten måste detta göras skriftligt i ett överlåtelseavtal enligt de krav som anges i 4:1 JB. Detta gäller även om du får halva fastigheten i gåva, d.v.s. utan att du betalar för din andel (4:29 JB).

Sedan behöver ni se till att du också får lagfart i fastigheten (20:1 JB). Lagfarten ska sökas inom tre månader efter att överlåtelseavtalet har upprättats (20:2 JB).

Om ni vill att du ska bli medlåntagare för eventuella lån i fastigheten tillsammans med din sambo behöver ni också ta upp det med långivaren.

Ni kan vända er till Lawlines jurister för att få hjälp med överlåtelseavtalet och liknande. Ni kan boka tid direkt på http://lawline.se/boka.

Hoppas du har fått svar på din fråga. Du är välkommen att ställa fler frågor om du har några!

Med vänliga hälsningar

Michelle Gaudin González
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Fastighet (577)
2021-07-21 Vad gäller vid nyttjande av samägt fritidshus?
2021-07-21 Kan pantbrev överföras utan kostnad? Vad kostar lagfart?
2021-07-16 Är det tillåtet att flytta löv till en grannes tomt?
2021-07-16 Får man ta bort grenar på en grannes träd som växer in på en tomt?

Alla besvarade frågor (94235)