fKräva förening på reseersättning

2010-02-20 i Reseersättning
FRÅGA
Hej det är så att jag spelar ishockey i en förening som ligger ett par mil utanför där jag bor. När jag skrev på mitt kontrakt så hade jag ett samtal med sportcheffen då han sa att dom inte kunde ge mig så mycket ersättning men jag kommer få ersättning för att jag kör till träningarna i form av skatten jag får tillbacka. Jag har nu hört att det ska bli svårare att få ut sån ersättning, kan man ifall man inte få något på skatten kräva den ersättningen av föreningen?
SVAR
Hej,

Min bedömning är att det kan bli svårt att kräva föreningen på reseersättning eftersom jag uppfattar situationen inte som att sportchefen vilselett dig, utan enbart informerat dig om aktuella skatteregler. Att skattereglerna kan komma att ändras bör man utgå från och det i sig medför därför inte att föreningen har någon skyldighet att ersätta den förlust du kan komma att göra. För att du ska kunna kräva föreningen på ersättning krävs att ni kommit överens om den möjligheten utifall du inte kan få ersättning för resekostnaderna genom skatteavdrag.

Möjligtvis medför en eventuell utebliven ersättning genom skatteavdrag grund för att helt eller delvis sätta det kontrakt som du ingått med föreningen åt sidan enligt 36 § avtalslagen. Detta skulle kunna ge dig en stärkt position i en omförhandling av ditt kontrakt med föreningen. Vill de ha dig kvar kan de därmed helt enkelt bli tvungna att ersätta dig för resekostnaderna.


Med vänliga hälsningar,

Elias Himsel
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Reseersättning (12)
2021-09-16 Är arbetsgivare skyldig att betala för pendlande
2021-04-30 Bör chefen betala min bussresa till jobbet?
2019-07-28 Kan man få reseersättning av ett företag utan att man är anställd?
2019-02-28 Står jobbet för tilläggsavgift inom kollektivtrafiken

Alla besvarade frågor (97573)