Straffavgift för att inte delta i BRFs städdag?

2009-10-26 i Bostadsrätt
FRÅGA
Jag bor i en bostadsförening (BF) som regleras av Lag om ekonomiska föreningar samt föreningens stadgar, precis på samma sätt som t ex en golfklubb, eller?Får man då i en BF t ex ta ut straffavgift för medlemmar som struntar i att delta i vår- och höststädning?
SVAR

Hej,

Reglerna om bostadsrättsföreningar finns i bostadsrättslagen (här). Lagen om ekonomiska föreningar tillämpas i den utsträckning som anges i kapitel 9 och 10 i bostadsrättslagen. Därutöver gäller bostadsrättsföreningens stadgar som informerar om föreningens regelsystem och tillämpningsföreskrifter.

Bostadsföreningen ansvarar för skötsel av fastigheten, såsom trappstädning och trädgårdsskötsel. Även om föreningsstämman kan besluta att medlemmarna ska hjälpas åt vid särskilda städdagar för att hålla föreningens kostnader nere kan inte de enskilda bostadsrättshavarna tvingas att medverka vid dessa. Föreningen får heller inte ta ut några avgifter för fastighetens förvaltning utöver månadsavgiften, så någon rätt att ta ut en straffavgift av de som inte deltar vid städdagarna föreligger inte.

Med vänliga hälsningar,

Sara Hansson
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Bostadsrätt (1268)
2022-01-20 Ansvar för ventilation i bostadsrätt
2021-12-31 Vad kan man göra om grannarna stör en under natten?
2021-12-30 Överlåtelse av andel i bostadsrätt
2021-12-30 Är springande och hoppande lekande barn i en bostadsrätt ovanför en störning som behöver tålas?

Alla besvarade frågor (98541)