Rätt till körersättning i deklarationen?

2005-11-09 i SKATTERÄTT
FRÅGA
Jag gjorde bilavdrag på min deklaration och nu har skatteverket krävt att jag ska uppvisa bensinkvitton. Har de rätt till det?? Jag har inte sparat kvittona trodde inte någon gjorde det. Sen hur ska dom kunna kolla att avdragen är rätt på det viset, för vi kör ju på fritiden som alla andra. Det är helt vanliga deklarationer och bilavdrag som görs inga bolagsformer.
SVAR
Det vanliga är att man gör avdrag för körersättning och då måste man på något sätt intyga/visa att man de facto kört vissa sträckor och helst i vilket syfte. Lämpligen intygar man detta med en körjournal (gärna med sparade bensinkvitton), där man fyllt i mätarställningen därifrån du körde till destinationen samt vem det var möte med etc.

Vad gäller bensinkvitton, som egentligen intygar samma sak, så stämmer det att Skatteverket har rätt att kräva att du uppvisar dessa eller något annat liknande som kan intyga dina utgifter som du vill ha avdrag för. Har du betalt med kreditkort är det möjligt att transaktionsredovisningen kan räcka i Skatteverkets helhetsbedömning av din rätt till avdrag.

Vad gäller om avdragen är rätt eller ej gör Skatteverket en skälighetsbedömning och uppskattar kvoten där du kört i jobbet respektive kört privat.

Slutligen, en körkournal är det bästa sättet inför nästa gång du ämnar göra avdrag.


Andreas Törnblad
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (542)
2020-11-03 Beskattning vid försäljning av personliga tillgångar
2020-10-25 Beskattning av skadestånd
2020-10-14 Beställning av tobak via nätet
2020-09-29 Hur betala skatt på mark i Polen, Lodz?

Alla besvarade frågor (88209)