Brf-Medlemmars inflytande över beslut om renovering

2008-02-27 i Bostadsrätt
FRÅGA
Hej ! Bor i en bostadrätt med 6 lägenheter i huset och loftgång. Nu har vi på nedre plan blivit informerade om att trappan på huset skall flyttas pga renovering till andra sidan! Vilket vi som drabbas inte vill! Har vi inget att säga till om? Undrar även vad som gäller när styrelsen skall ta beslut om att bygga balkonger ! Har medlemmarna något att säga till om?
SVAR

Hej!I en bostadsrättsföreningen ansvarar styrelsen för den löpande förvaltningen. I detta ryms även att se till att föreningens byggnader är i gott skick och renoveras vid behov. Styrelsen kan oftast själv besluta om sådana åtgärder.Om det är fråga om en större renovering eller ombyggnad ska dock beslut om detta fattas av föreningsstämman, se 9 kap. 15 § bostadsrättslagen här .


Det framgår inte av din fråga om flytten av trappan är tillfällig eller permantent. Vissa olägenheter i samband med ombyggnad och renovering får man som boende normalt räkna med. Om det är fråga om en permanent flytt av trappan, flytten får stora konsekvenser, särskilt för enskilda bostadsrättshavare och beslutet inte har varit uppe på en föreningsstämma bör detta påtalas för styrelsen.Det bör dock framhållas att det i föreningens stadgar kan innehålla bestämmelser som aviker från bostadsrättslagen, varför du bör läsa igenom dessa först.Vänligen

Ludvig Lagerkranz
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Bostadsrätt (1270)
2022-01-24 Ansvar för fel i bostadsrätt som eventuellt beror på fel i konstruktionen
2022-01-22 Ändra ägarförhållanden av en bostadsrätt
2022-01-20 Ansvar för ventilation i bostadsrätt
2021-12-31 Vad kan man göra om grannarna stör en under natten?

Alla besvarade frågor (98676)