Uppsägning p g a arbetsbrist?

2006-02-19 i Övrigt
FRÅGA
Vi är 6 st (inkl. 2 st delägare) som arbetar i företaget. En person har haft psykiska problem sedan 2 år tillbaka. Vi har skickat henne till psykiaterbehandling, med det hjälper tydligen inte. Vi har inte råd att henne kvar. Hon är sjukskriven tom 1/2 men vi vill inte att hon kommer tillbaka och vi skulle vilja säga upp henne pga arbetsbrist. Kan vi göra det? Och hur och när? Hon är inte med i någon fackförbund.
SVAR
Hej. Som arbetsgivare har man en stor möjlighet att utforma och planera sin verksamhet, bland annat att säga upp en person på grund av arbetsbrist. Dock finns det vissa regler man måste beakta innan man säger upp sina arbetstagare på grund av arbetsbrist. I lagen om anställningsskydd stadgas vissa regler om detta se här. För att säga upp någon ska det enligt 7 § föreligga sakliga skäl, ett exempel på det är arbetsbrist. Först måste man dock som arbetsgivare se huruvida man kan bereda sina arbetstagare arbete inom något annat område, där det således inte föreligger arbetsbrist. Om så inte är fallet har ni rätt att säga upp henne. Men först måste ni dessutom beakta turordningsreglera ”sist in först ut”, se mer om detta i 22 §. Däremot om hon har en viss tjänst kan ni hävda att ni ska ta bort just den, för är det så att alla har samma arbetsuppgifter måste ni först beakta 22 §. I annat fall kan hon väcka talan mot er, oavsett om hon är med i facket eller ej. Hon medges hjälp till detta genom rättsskyddet eller rättshjälpslagen.

När ni sedan säger upp henne har hon minst en månads uppsägningstid, beroende på hur länge hon arbetat hos er, se 11 §.

Med vänliga hälsningar

Marie Wahlin
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (1940)
2021-09-19 Könsbaserad rekryteringspolicy laglig?
2021-09-18 Företrädesrätt till anställning med högre sysselsättningsgrad
2021-09-15 Får min arbetsgivare sprida privat information om mig?
2021-09-06 Behåller jag SGI vid en kortare anställning?

Alla besvarade frågor (95746)