Lawline svarar
LAGEN OM BELASTNINGSREGISTER
Inledningsvis så vill jag betona att det i princip saknas för lite information för att kunna bedöma om denna händelse finns i polisens belastningsregister. Det som i första hand är av intresse är om du i samband med denna händelse drabbades av någon typ av påföljd. Av 3 § p.1 framgår att belastningsregistret skall innehålla uppgifter om den som genom dom, beslut, strafföreläggande eller föreläggande av ordningsbot har ålagts påföljd för brott. Detta innebär att den som dömts till fängelse, villkorlig dom, skyddstillsyn, böter eller penningböter skall registreras. Vidare ska den som har dömts till särskild vård enligt 31 kap.Brottsbalken och den som fått ett åläggande om besöksförbud utfärdat mot sig finnas i belastningsregistret.
Det som är av mest intresse i ditt fall hursomhelst om åklagaren beslutat om åtalsunderlåtelse enligt p.4 enligt 20 kap. 7 § rättegångsbalken, 9 eller 17 §lagen (1964:167) med särskilda bestämmelser om unga lagöverträdare eller 46 § lagen (1988:870) om vård av missbrukare. I samband med detta så bör det dock framhållas att alla dessa bestämmelser förutsätter att en brottslig gärning enligt åklagarens mening har begåtts. Uppgifter om åklagarens beslut att ej åtala ett brott finns kvar i belastningsregistret. Av 17 § i lagen om belastningsregister framgår bland annat att de flesta uppgifterna om olika påföljder gallras efter 10 år från belastningsregistret. Bland annat gallras beslut om åtalsunderlåtelse efter 10 år medan en uppgift om bötespåföljd och besök om tillträdeförbud gallras efter 5 år. Detta innebär att om de senare uppgifterna hade med ditt fall att göra så har dessa uppgifter redan gallrats.
DITT FALL- ANALYS
En kortfattad analys av ditt fall är att du blev utsatt för ett ingripande enligt lagen (1976:511) om omhändertagande av berusade personer. Enligt denna lag kan polisen ingripa mot någon person som är så berusad att denne ej kan ta vara på sig själv med fara för sig själv och för andra. Detta kan innebära att socialtjänsten blir inkopplande för att analysera om du behöver vård enligt lag med särskilda bestämmelser om vård av unga (LVU). Vad jag förstår av informationen så var inte ditt fall så pass allvarligt att du blev föremål för ett sådant ingripande. Hursomhelst framgår det inte av informationen av frågan om att du har gjort dig skyldig till något brott. Att vara berusad är i sig inget brott utan det är bara om du har stört ordningen i sådan grad att ditt beteende enligt allmänna gängse värderingar har varit klart ordningsstörande ( se 16 kap 16 § i brottsbalken). Eftersom ditt beteende för nio år sedan ej verkar ha blivit föremål för polisutredning så måste polisen ha ansett att ditt beteende ej var brottsligt. Slutsatsen av detta är att eftersom inget brott har begåtts så kan ingen påföljd ådömas ( nulla poena sine lege). Och detta innebär i sin tur att eftersom ingen påföljd som nämns i lagen om belastningsregister har ådömts så torde denna uppgift om din berusning ej finnas i lagen om belastningsregister. Men detta är min analys baserad på ganska bristfällig information och du får gärna rätta mig om jag har haft fel i mina antaganden.