FrågaFAMILJERÄTTBodelning22/03/2013

Egendomsförhållanden som beaktas vid bodelning

Hej Jag håller på skilja oss, min fru har arvt ett hus i utlandet det står på henne idag. jag undrar om innan vi gör bodelningen säljer hon lägenheten eller skriver överlåta på en annan person, genom en fullmakt hon har get till sin syster. samtidigt skriva överlåtelse datumet för en månad innan bodelning eller skilsmässa, ( fiffel)? kan man verkligen göra så?

Lawline svarar

Hej och tack för er fråga,

Enligt 9 kap. 2 § äktenskapsbalken ska bodelning göras med utgångspunkt i egendomsförhållandena den dag då talan om äktenskapsskillnad väcktes. Om din fru var ägare till huset då talan om äktenskapsskillnad väcktes, och hon inte ärvt det med förbehålla att det ska vara hennes enskild egendom, ska husets värde tas med i bodelningen. Din fru kan alltså inte undandra husets värde från att ingå i bodelningen genom att avhända sig egendomen efter att talan om äktenskapsskillnad har väckts.

Vänliga hälsningar,

Lawline RådgivareRådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Behöver du hjälp med ärenden relaterade till Familjerätt och Bodelning? Våra duktiga jurister kan hjälpa dig!

Fyll i formuläret så svarar en av våra jurister dig inom 24 timmar. Juristen kommer att kontakta dig och ge dig ett tidsestimat och ett prisförslag för att hjälpa dig med att lösa ditt ärende

0 / 1000