Överta lägenhet efter samboförhållande tagit slut

För några år sedan flyttade min vän och hennes dåvarande pojkvän ihop i hans lägenhet. Enbart han står på kontraktet eftersom hon har skulder hos kronofogden, betalningsanmärkningar etc. Dom har nu en dotter på snart tre år men förhållandet har tagit slut. Dom har separerat och hon bor kvar i lägenheten med dottern. Är fortfarande han som står på kontraktet men dom vill skriva över det på henne, kan dom göra det trots att hon inte står på kontraktet? Hon har varit skriven på adressen mer än tre år. Har fortfarande kvar sina skulder och anmärkningar.

Lawline svarar

Hej och tack för din fråga!

Som jag förstår det är dina vänner överens om att de båda vill skriva över kontraktet på henne, men de är osäkra på om hyresvärden kommer att gå med på detta. Huvudregeln är att en hyresgäst bara har rätt att överföra sitt hyreskontrakt till någon annan om hyresvärden samtycker till detta. Den lag som reglerar hyra av bostad är 12:e kapitlet Jordabalken (vanligtvis kallad hyreslagen). Där finns en regel, 33 § 2 stycket, som säger att om någon har fått den gemensamma bostaden tilldelad till sig vid en bodelning mellan sambor så har denna person rätt att överta kontraktet även mot hyresvärdens vilja. En förutsättning för att en bostad ska få ingå i en bodelning mellan sambor är att den har anskaffats för gemensamt bruk. Som jag tolkar din fråga flyttade din vän in hos sin dåvarande pojkvän i en lägenhet som han redan bodde i sedan tidigare. Denna lägenhet kan då inte räknas som samboegendom och vara del av en bodelning och hon kan inte få rätt till den genom de vanliga bodelningsreglerna.

Däremot finns en annan regel, sambolagen 22 §, som säger att en sambo kan ha rätt att överta den gemensamma bostaden efter att förhållandet har tagit slut trots att bostaden inte har varit samboegendom (som i dina vänners fall). Förutsättningen för detta är att denne (alltså din vän i detta fall) bäst behöver bostaden, att de har gemensamt barn och att det med hänsyn till övriga omständigheter anses skäligt. Att hon har barnet boende hos sig är något som talar starkt för att hon bäst behöver bostaden, men det är svårt att svara säkert då det ska bedömas från fall till fall och jag vet för lite om hur de bådas situationer är.

Skulle din vän vara den som rent objektivt sett har rätt till bostaden enligt denna regel, 22 § i sambolagen, har hon även rätt att ta över hyreskontraktet enligt hyreslagen 33 § 2 stycket. Detta gäller även mot hyresvärdens vilja. Hyresvärden har alltså inte rätt att vägra att gå med på detta på grund av att han inte tror att hon kommer att kunna betala hyran. Däremot har hyresvärden rätt att kontrollera att hon verkligen har haft rätt att ta över bostaden enligt den regel, 22 § i sambolagen, som jag berättat om. Det räcker alltså inte att hon och hennes före detta har kommit överens själva om att hon bäst behöver bostaden, det måste också vara så rent objektivt sett. Hyresvärden har även rätt att kontrollera att hon och hennes före detta verkligen har kommit överens om att hon ska få ta över lägenheten. Enklast för dem är att skriva ett skriftligt avtal om att hon ska ha rätt att ta över lägenheten enligt sambolagen 22 § eftersom hon bäst behöver den. Skulle de inte vara överens om detta kan de gå till tingsrätten för att få frågan prövad i domstol.

Skulle din vän inte ha rätt att ta över lägenheten enligt de regler jag har skrivit om här (alltså om hon inte ”bäst behöver den” enligt sambolagen 22 §) finns även en möjlighet att hon kan ha rätt att överta kontraktet enligt 34 § hyreslagen. Denna regel ger en hyresgäst rätt att skriva över kontraktet till en närstående som bott ihop med honom en längre tid. Om hyresvärden inte går med på att låta dem göra detta kan de gå till hyresnämnden och begära att de ska ge tillstånd till det. För att hyresnämnden ska ge detta tillstånd krävs att hyresvärden ”skäligen kan nöjas med förändringen”, vilket innebär att din vän måste ha rimliga förutsättningar att klara av att betala hyran. Detta borde inte vara uteslutet bara för att hon har skulder hos kronofogden om hon bara har en fast inkomst.

Jag hoppas att detta svar har kunnat vara till hjälp för dig och din vän! Om du har några fler frågor får du gärna återkomma!


Lawline RådgivareRådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Behöver du hjälp med ärenden relaterade till Fastighetsrätt och Hyresrätt? Våra duktiga jurister kan hjälpa dig!

Fyll i formuläret så svarar en av våra jurister dig inom 24 timmar. Juristen kommer att kontakta dig och ge dig ett tidsestimat och ett prisförslag för att hjälpa dig med att lösa ditt ärende

0 / 1000