Standardhöjande åtgärder

Hej! Min hyresvärd vill höja hyran eftersom de tänker införa ett passagesystem och porttelefon. Vi har varit uppe i hyresnämnden där hyresvärden ansökt om godkännande för det tänkta arbetet. Hyresnämnden har avslagit deras ansökan eftersom det inte behövs att tillstånd från hyresnämnden eller godkännande från hyresgästerna. Kan jag tolka detta som att passersystem och porttelefon INTE är en standardhöjande åtgärd eftersom hyresvärden inte behöver tillstånd eller? För visst är det så att hyresgästers godkännande måste inhämtas vad gäller de åtgärder som är standardhöjande?

Lawline svarar

Hej,

Det stämmer. De slag av åtgärder som är tillståndspliktiga, dvs. erfordrar hyresgästens godkännande eller hyresnämndens tillstånd anges i 18 d § hyreslagen (12 kap Jordabalken se: https://lagen.nu/1970:994). Om hyresvärden vill utföra sådana åtgärder som avses i paragrafen skall han skriftligen meddela de berörda hyresgästerna detta.
Om en berörd bostadshyresgäst inte godkänner åtgärden, får hyresvärden ansöka hos hyresnämnden om tillstånd att utföra åtgärden. De tillståndspliktiga åtgärderna som stadgas i 18 d § är:

1. Standardhöjande åtgärder på fastigheten som har en inte obetydlig inverkan på en bostadslägenhets bruksvärde, Enligt förarbetena kan standardhöjande åtgärder avse åtgärder i form av renovering av kök eller badrum, installation av bubbelbad eller bastu i lägenheten, disk- eller tvättmaskin om sådana inte funnits tidigare eller inglasning av balkonger. Hit hänförs också åtgärder i gemensamma utrymmen såsom standardhöjande upprustning av trapphus, tvättstugor, gårdar eller uteplatser.

2. Åtgärder som medför en inte oväsentlig ändring av en bostadslägenhet eller av de gemensamma delarna av fastigheten, Här avses inte bara gemensamma utrymmen utan även taket och fasaden. En åtgärd som medför en inte oväsentlig ändring av en lägenhet eller de gemensamma delarna av fastigheten kan alltså vara tillståndspliktig utan att samtidigt vara standardhöjande. Exempel på detta är att en större lägenhet delas i två mindre, att två mindre lägenheter slås ihop, lägenheter inreds på vindsvåningen eller att det inreds bastu eller motionsrum i källaren. Ökning eller minskning av lägenhetsyta eller ändring planlösningen omfattas också av bestämmelserna.


En liknande tvist var uppe i Hyresnämnden år 2010, då ett bostadsbolag ville installera nya lås, porttelefon samt säkerhetsdörrar. En boende motsatte sig arbetena och hyresnämnden prövade fallet. Hyresnämnden gick på bostadsbolagets linje då nämnden ansåg att det inte är oskäligt mot hyresgästen om åtgärderna utfördes. Det var också motiverat för värden att modernisera hyreshuset eftersom det är vad hyresgäster generellt väntar sig av ett boende. Nämnden ansåg inte heller att det rörde sig om några lyxbetonade åtgärder som skulle ge en omotiverat hög boendekostnad. 


Hoppas svaret klargjort något för dig

Vänligen,

Lawline RådgivareRådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Behöver du hjälp med ärenden relaterade till Fastighetsrätt och Hyresrätt? Våra duktiga jurister kan hjälpa dig!

Fyll i formuläret så svarar en av våra jurister dig inom 24 timmar. Juristen kommer att kontakta dig och ge dig ett tidsestimat och ett prisförslag för att hjälpa dig med att lösa ditt ärende

0 / 1000