Mögelskadad lägenhet. Ersättning för skada som uppkommit pga. bristen.

2013-02-25 i Hyresrätt
FRÅGA
Hej,Jag undrar vilken rätt till ersättning jag har som hyresgäst om jag har utvecklat astma på grund av mögel i lägenheten? Jag har bott i lägenheten i fem år och hyresvärden har ignorerat mögelskadorna i badrummet sedan jag flyttade in.
SVAR

Hej,

Tack för din fråga! I mitt svar förutsätter jag att duinformerat hyresvärden om möglet.

Detta är en brist i lägenheten och den ska avhjälpas inomskälig tid av hyresvärden. Om denne underlåter att göra detta får du som hyresgäst avhjälpa bristen, idetta fall möglet, på hyresvärdens bekostnad. Det är dock vanligare att mananvänder sig av åtgärdsföreläggande. Då beslutar hyresnämnden, efter en ansökanfrån dig, att bristen ska åtgärdas av hyresvärden. Han eller hon kommer då fåen viss tid inom vilken felet ska åtgärdas. Hyresvärdens ansvar attavhjälpa bristen förfaller endast om han eller hon kan bevisa att du somhyresgäst är ansvarig för bristen.

En hyresvärd är under hyrestiden även skyldig att hållalägenheten i gott skick. Denne ska med skäligt mellanrum se till attreparationer och annat utförs så att lägenheten är fullt brukbar. Det finnsdock undantag från detta, t.ex. om du hyr ett helt hus eller lägenheten är enlägenhet i en ägarlägenhetsfastighet.

Om inte avhjälpandet kan ske inom skälig tid eller omhyresvärden underlåter att utföra åtgärden kan du som hyresgäst hävaavtalet. För den tiden som mögelskadan finns har du rätt till skälig nedsättningav hyran. Du kan även ha rätt till ersättning för skadan som uppstått pga.möglet om inte hyresvärden visar att det inte beror på dennes försummelse.Detta kan bland annat läsas om här: https://lagen.nu/dom/nja/2002s213Frida Lindberg
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?