FrågaFAMILJERÄTTBodelning16/02/2013

Värdering av fastighet, avdrag för fiktiv mäklarkostnad?

Hej, Jag och min sambo köpte ett hus för 5.025.000 kr år 2011. Vi delade hälften på kontantinsats (15%), pantbrev, lagfart och lån. Vi ska nu separera och vi tycker båda att en bra lösning framför allt för barnen är att min sambo köper ut mig och jag köper mig något annat i närheten. Vi har kommit överens om att värdera huset till samma värde som vi köpte det för. Jag har förstått att praxis är att man i utköpet gör avdrag för fiktiv kommande mäklarkostnad samt att jag inte får den del av lagfart och pantbrev av honom som jag har betalat. Konsekvensen av detta är då att jag får betala 50% av mäklarkostnad, lagfart och pantbrev på boende 1 och 100% på motsvarande kostnader för boende 2. Min sambo belastas under samma period av 50% av mäklarkostnad, lagfart och pantbrev på boende 1 (vilket också är boende 2 för honom). Detta är för mig helt orimligt och jag undrar om detta verkligen är praxis? Jag hade tyckt att det var rimligt att vi delade lika på kostnader som uppkommer vid separationen. Det skulle bli lika dyrt för mig om vi sålde huset (förutsatt att vi fick det vi värderar det till), medan det skulle bli dyrare för min sambo, eftersom han då också måste köpa något nytt med tillkommande lagfart, pantbrev och kommande mäklarkostnad. Är verkligheten så här orättvis, eller finns det chans för mig att vi ska dela på samtliga kostnader? Tack på förhand!

Lawline svarar

Hej,


Vid bodelningar är det vanligt att avdrag görs för en fiktiv mäklarkostnad när fastigheter värderas. Anledningen till detta är att mäklarkostnaden är en kostnad som till slut kommer belasta fastighetsägaren och på så sätt får fastigheten ett mer verkligt värde. Att göra avdrag för en fiktiv mäklarkostnad är dock ingen tvingande praxis utan du och din sambo för själva komma överens om hur ni vill värdera er fastighet.


Med vänlig hälsning,


Axel BonningRådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Behöver du hjälp med ärenden relaterade till Familjerätt och Bodelning? Våra duktiga jurister kan hjälpa dig!

Fyll i formuläret så svarar en av våra jurister dig inom 24 timmar. Juristen kommer att kontakta dig och ge dig ett tidsestimat och ett prisförslag för att hjälpa dig med att lösa ditt ärende

0 / 1000