Bestrida att gåva ej utgör förskott på arv

Min mor är änka sedan 10 år, hon har 3 barn.Hon skrev strax efter hon blev änka ett gåvobrev till 2 av barnen på en bostadsrätt.Bostadsrätten utgjorde huvuddelen av hennes tillgångar. I gåvobrevet står att gåvan ej skall utgöra förskott på arv. Vid hennes död såldes bostadsrätten av de 2 gåvotagarna för över 4 milj. Går detta gåvobrev att bestrida med nåt hopp om framgång ?

Lawline svarar

Hej,

Det presumeras att gåvor till bröstarvingar (ni barn i det här fallet) ska utgöra förskott på arv. Denna presumtion kan brytas genom att det förskrivs i gåvobrevet att det inte ska ses som förskott på arv. I och med att det framgår att gåvan inte skulle utgöra förskott på arv kommer gåvans värde inte räknas med vid arvet. Jag bedömer tyvärr att det blir svårt att bestrida detta.

Vänligen,


Frida KarlssonRådgivare
Public question details image

Tjänster till fast pris *

Behöver du hjälp med Arvs- och testamentsrätt och Förskott på arv? Vi hjälper dig till fast pris!

Rättsutredning5995 kr

Få ett juridiskt spörsmål utrett av en utbildad jurist. I den här tjänsten utreder juristen vad som gäller rent juridiskt återkommer till dig med ett skriftligt underlag och förslag på åtgärder. Gäller max 10 sidors underlag. Är underlaget större, vänligen klicka här för en offert.

Betala medKlarna Logo
* Samtliga fastprisärenden hanteras av en jurist och inkluderar även en telefonavstämning