Arvsrättsliga konsekvenser av försäljning till barn?

Kan ett barn köpa mark av den ena föräldern som tillhör båda gifta föräldrarna då denna endast är lagfaren ägare av marken utan att det påverkar de andra 6 syskonens ev. framtida arv?

Lawline svarar

Hej! Om fastigheten köps för marknadsmässigt pris kommer inte det framtida arvet påverkas då förälderns sammanlagda egendom har samma värde efter försäljningen. Om fastigheten däremot köps för ett pris som är under marknadsvärdet kan det får arvsrättsliga konsekvenser. Skillnaden mellan försäljningspris och marknadsvärde kommer anses vara en gåva. Enligt 6:1 Ärvdabalken (https://lagen.nu/1958:637) så presumeras gåvor till barn vara förskott på arv. Konsekvensen blir att värdet på gåvan avräknas från din arvslott, vilket innebär att du kommer få mindre i arv än dina syskon. Om ni inte avser att ett eventuellt övervärde inte ska utgöra förskott på arv så måste det framgå vid gåvotillfället, t.ex. genom att skriva så i köpeavtalet eller i ett gåvobrev. Vänliga hälsningar,
Lawline RådgivareRådgivare
Public question details image

Tjänster till fast pris *

Behöver du hjälp med Arvs- och testamentsrätt och Förskott på arv? Vi hjälper dig till fast pris!

Rättsutredning5995 kr

Få ett juridiskt spörsmål utrett av en utbildad jurist. I den här tjänsten utreder juristen vad som gäller rent juridiskt återkommer till dig med ett skriftligt underlag och förslag på åtgärder. Gäller max 10 sidors underlag. Är underlaget större, vänligen klicka här för en offert.

Betala medKlarna Logo
* Samtliga fastprisärenden hanteras av en jurist och inkluderar även en telefonavstämning