Lawline svarar
Hej och tack för din fråga!
Ringa narkotikabrott regleras i 2 § narkotikastrafflagen (1968:64), se följande länk https://lagen.nu/1968:64. Enligt 1 § narkotikastrafflagen är narkotikabrott ett uppsåtligt brott vilket innebär att uppsåt krävs för straffansvar. Vad gäller uppsåt till narkotikabrott har föreskrivits att det är tillräckligt att gärningsmannen känner till vilket preparat det är som han befattat sig med. Okunnighet om att ämnet är klassat som narkotika kan befria från ansvar men endast om misstaget är ursäktligt.
I målet RH 1997:50, se följande länk https://lagen.nu/dom/rh/1997:50, har hovrätten frikänt en person från ansvar för narkotikabrott. Personen i målet hade i utlandet köpt ett läkemedel innehållande bromazepam och fört in i Sverige. Personen åtalades för narkotikabrott och försök till varusmuggling men friades på grund av att han inte vetat att det var ett narkotikaklassat preparat han fört in i landet. Mannen ursäktades dels på grund av att han inte ansågs ha haft anledning att fatta misstankar mot preparatets innehåll.
En anledning till att ursäkta okunnigheten om att lexomil är ett narkotikaklassat läkemedel i Sverige bör kontakten med den svenska sjukvården vara. Att ha varit i kontakt med sjukvården i Sverige och efterfrågat läkemedlet lexomil, men i samband med detta aldrig underrättats om att det är ett narkotikaklassat preparat, bör föranleda en ursäkt till misstaget och därmed befria från straffansvar.
Vad gäller strafföreläggande finns regler i 48 kap. 4 § rättegångsbalken (1942:740) (RB), se följande länk https://lagen.nu/1942:740#K48. Ett strafföreläggande godkänns, enligt 48 kap. 9 § RB, genom att den misstänkte undertecknar och tillställer behörig mottagare en förklaring om att han erkänner gärningen och godtar det straff som upptagits i föreläggandet. Ett strafföreläggande kan också godkännas, enligt 48 kap. 11 § RB, genom att hela beloppet betalas in till den myndighet som regeringen bestämmer, om föreläggandet avser endast böter, eller böter och särskild rättsverkan som innebär betalningsskyldighet. Har ett föreläggande godkänts gäller det som en dom som vunnit laga kraft, se 48 kap. 3 § RB. Svarar du inte på strafföreläggandet eller om du meddelar att du inte accepterar innehållet i föreläggandet beslutar åklagaren i de flesta fall att väcka åtal mot dig i tingsrätten. Tingsrätten kallar då dig och åklagaren till en förhandling. Efter förhandlingen bestämmer tingsrätten om du skall dömas för brotten och vilket straff du i så fall får.
Med vänlig hälsning,