FrågaASSOCIATIONSRÄTTBolag21/11/2012

Personligt ekonomiskt avsvar i ett Aktiebolag

Borgensåtagande vid konkurs i AB Om jag har betalat mitt borgensåtagande (25% av totala lånesumman) vid en konkurs, kan borgenär sedan vi a konkursförvaltaren kräva in resten? Om så är fallet, borde inte borgenär vid lånets tecknande krävt 100 % ? Nu maximerade borgenären sig själv till endast 1/4.

Lawline svarar

Idén med ett aktiebolag är att ägaren/ägarna inte blir personligt ansvariga för de skulder som aktiebolaget ådrar sig. Aktiebolaget är en s.k. "juridisk person" och kan i och med det själv ha skulder som inte kräver att en fysisk person står bakom. Om ditt borgensåtagande endast avser 25 % av en skuld kan du inte krävas på mer pengar såtillvida det inte finns fler borgensåtaganden. Detta finner du stöd för i Aktiebolagslagens 1 kap. 3 § (https://lagen.nu/2005:551). Du kan ådra dig personligt ansvar genom att åsidosätta vissa förpliktelser när bolaget närmar sig obestånd, men annars är du inte betalningsskyldig!
Erik Yderstedt KarlssonRådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Behöver du hjälp med ärenden relaterade till Associationsrätt och Bolag? Våra duktiga jurister kan hjälpa dig!

Fyll i formuläret så svarar en av våra jurister dig inom 24 timmar. Juristen kommer att kontakta dig och ge dig ett tidsestimat och ett prisförslag för att hjälpa dig med att lösa ditt ärende

0 / 1000