Lawline svarar
Hej och tack för din fråga.
Arbetstagaren (liksom arbetsgivaren) har vid uppsägning att beakta den uppsägningstid som följer av anställningsavtalet, kollektivavtal eller lag (Lagen om anställningsskydd, LAS). Eventuellt är klausulen som du anger (som stadgar att arbetstagaren ska meddela vilja om avslut av anställningen) att se som en uppsägningstid, det är vad parterna kommit överens om som ska vara vägledande för hur avtalet ska tolkas. I annat fall är det kollektivavtal som bestämmer uppsägningstiden, om kollektivavtal finns och gäller för arbetsplatsen. Annars stadgar LAS vad som gäller för uppsägningstid, och i sådant fall är uppsägningstiden beroende av vilken anställningsform din anställning utgör (tillsvidareanställning, provanställning, visstidsanställning) se https://lagen.nu/1982:80#R4. Men i och med att ni har avtalat om anställning så är du som arbetstagare skyldig att beakta uppsägningstiden, även om du inte tillträtt anställningen. En annan sak är att du givetvis kan prata med din arbetsgivare och komma överens om en annan lösning, eller eventuellt att arbetsgivaren låter dig avsluta anställningen utan vidare.
Uppsägningstiden gäller från det datum då uppsägningen trädde i kraft. För både dig och din arbetsgivare gäller en minsta ömsesidig uppsägningstid om en 1 månad enligt LAS (11 §). Om det finns kollektivavtal på din arbetsplats kan det finnas särskilda regler om uppsägningstid. Kontrollera även att inte en längre uppsägningstid stadgas i ditt anställningsavtal.
En arbetstagare får dock med omedelbar verkan frånträda sin anställning, om arbetsgivaren i väsentlig mån har åsidosatt sina åligganden mot arbetstagaren (4 § LAS). Exempel på när denna bestämmelse kan aktualiseras är när arbetsgivaren dröjer med att betala ut lönen under en inte obetydlig tid, om han undanhåller arbetstagaren arbetsuppgifter eller om han gör sig skyldig till misshandel eller något annat brott mot arbetstagaren. Om arbetstagaren frånträder anställningen med stöd av bestämmelsen har denne rätt till ekonomiskt skadestånd.
Vänligen