Lawline svarar
Hej och tack för din fråga!
Enligt 1 § 3 st. sambolagen (SamboL) gäller lagen sambors gemensamma bostad och bohag. Lagen innebär en rätt för sambor att dela det ekonomiska värdet av bostad och bohag som förvärvats för gemensamt bruk. Däremot är lagen inte tillämplig på t.ex. egendom som huvudsakligen används för fritidsändamål (se 7 § SamboL). Vidare följer det av 9 § SamboL att sambor, genom ett skriftligt avtal, kan besluta att lagens regler om delning av egendom inte ska vara tillämpliga på deras förhållande.
1. Du och din sambo kan således, i enlighet med det ovannämnda lagrummet, avtala om att lägenheten inte ska utgöra samboegendom, och följaktligen inte delas lika. Enligt 9 § 2 st. SamboL ska ett sådant avtal vara skriftligt och undertecknat av er båda. Villkor för hur ni ska fördela värdet av bostaden bestämmer ni själva genom att ingå ett förmögenhetsrättsligt avtal, muntligt eller skriftligt. Ur bevishänseende är det alltid bäst att göra det skriftligen!
2. Hur ni väljer att fördela de löpande utgifterna är upp till er. Det finns ingen juridisk bestämmelse som tvingar er att dela lika på kostnaderna. Liksom ovan nämnt räcker det att ni ingår ett avtal, skriftligt eller muntligt.
3. Enligt 6 § SamboL räknas inre lösöre som är avsett för det gemensamma hemmet (t.ex. köksluckor, tapeter) till det gemensamma bohaget - vilket innebär att det vid en eventuell separation ska delas lika. Det är därför inte nödvändigt att skriva in det i ett avtal. Som ovan nämnt anses fritidsutrustning inte utgöra samboegendom, varför det heller inte är nödvändigt att avtala om fördelningen av sådan egendom. Det finns dock ingenting som hindrar er från upprättandet av ett sådant avtal.
4. Om t.ex. arvegodset enligt testamente är förenat med villkor om att det ska förbli enskild egendom utgör det, enligt 4 § 3 p. SamboL, inte samboegendom och är därför inte föremål för likadelning vid en separation. Detsamma gäller även egendom som uteslutande används för den ena sambons bruk (6 § SamboL). Om det däremot gäller ett föremål som faller under definitionen för gemensamt bohag (6 § SamboL) bör ett samboavtal upprättas enligt 9 § SamboL.
Svaret på din fråga är alltså att du och din sambo kan upprätta ett juridiskt korrekt avtal som innefattar samtliga ovannämnda klausuler. Läs gärna SamboL (https://lagen.nu/2003:376) och lycka till med samboförhållandet!
Vänligen,