Misstagsutbetalning av lön

Hej! Har gjort ngt dumt. Fick in pengar på mitt bankkonto under 12 månader förra året. Det har nu visat sig vara mitt gamla jobb som fortsatt skicka ut lön efter att jag sagt upp mig? Har nu fått krav om återbetalning och panik, eftersom jag inte har ngr pengar. Det handlar om mkt pengar. Då företaget krävde kontoutdrag ifrån mig gav jag dem uppgifter ifrån ett annat av mina konton men med de aktuella kontonummret. Ångrar mig nu! Har aldrig varit i trassel med lagen förut! Vad skall jag göra?

Lawline svarar

Hej, och tack för din fråga

För att inte komplicera ditt ärende bör du förslagsvis förklara att ett misstag skett och därefter redovisa det korrekta kontoutdraget för företaget i fråga.

Vidare gäller att misstagsutbetalningar (då någon av misstag betalat ut pengar till någon som inte skulle ha betalningen alternativt betalat ett för stort belopp till rätt mottagare) är en situation som inte regleras genom lag i Sverige. Dessa regleras istället genom principen condictio indebiti, vilket innebär att huvudregeln är att en felaktig betalning ska gå åter, dvs återbetalas. Den som har fått en sådan misstagsutbetalning är således återbetalningsskyldig.

Men vissa undantag har utvecklats genom avgöranden/praxis i HD. Av denna praxis fragår att en den person som felaktigt erhållit ett utbetalat belopp har rätt att behålla detta om han mottagit det i god tro och dessutom redan har förbrukat/konsumerat samma lönebelopp.

Om mottagaren av betalningen/summan kan antas ha insett eller borde ha insett misstaget (att summan inte var avsedd för mottagaren eller att beloppet var för stort) och därmed varit i ond tro angående utbetalningen, bör mottagaren bli återbetalningsskyldig. Kan utbetalaren däremot inte bevisa att mottagaren var i ond tro angående det utbetalda beloppet så har mottagaren troligen rätt att behålla det felaktigt utbetalt beloppet om mottagaren även har förbrukat summan.

I rättspraxis har även framhållits att ju längre tid som går från det att ett felaktigt utbetalat belopp erhållits, till dess att utbetalaren framställer krav på att betalningen ska gå åter, desto större sannolikhet finns att mottagaren inte blir återbetalningsskyldig, då han inrättat sig efter betalningen. Om utbetalaren däremot gör gällande återkrav angående felutbetalningen snart efter att utbetalningen skett, så är det troligare att en mottagaren som borde ha insett misstaget i utbetalningen, blir återbetalningsskyldig. Även beloppets storlek kan ha betydelse för om mottagaren ska anses ha varit i god tro och därmed får behålla beloppet. Om utbetalningen är mindre så är det större chans för mottagaren att denne anses vara i god tro.

Vänligen

Angelica HageRådgivare
Public question details image

Ställ en Expressfråga 1499 kr

Behöver du hjälp med att lösa en fråga gällande Offentlig rätt och Allmänt om lagar och regler? Vi kan hjälpa dig!

Ställ din fråga i formuläret nedan och få svar inom 72 timmar.

Betala medKlarna Logo
0 / 1500
swish logo