Eventuell bodelning vid samboförhållandes upplösning

Hej. Jag lever i ett samboförhållande och undrar hur det fungerar om en seperation skulle bli aktuell. Jag äger bostaden själv, köpte den innan vi blev sambo. Kan hon yrka på någon del vid en eventuell seperation? och kan en förlovning påverka äganderätten? Vi har delad ekonomi idag, påverkas detta vid en förlovning? Eller är det bara ett giftermål som ändrar ägandereglerna för bostaden samt ekonomin?Tack på förhand!

Lawline svarar

Hej, Tack för din fråga! Bestämmelser om samboförhållanden finns i Sambolagen (2003:376) (SamboL) och alla paragrafer som jag nedan kommer att nämna, finner du genom att klicka på följande länk: https://lagen.nu/2003:376 Av 3§ SamboL följer att bostad och bohag som förvärvats för gemensam användning anses utgöra samboegendom, om inte något annat har avtalats enligt 9§ SamboL. Egendom som mottagits genom arv, gåva eller testamente och som därvid är förenad med villkor om att egendomen skall förbli enskild utgör dock inte samboegendom, enligt 4§ SamboL. Att bostad eller bohag är samboegendom medför att värdet av egendomen kan bli föremål för likadelning vid samboförhållandets upplösning, oavsett vem av er som är ägare. Det relevanta att egendomen har förvärvats för gemensam användning. Avgörande för om värdet av din bostad kan bli föremål för likadelning är alltså om avsikten med köpet av egendomen var att den skulle användas gemensamt. Förutsättningen för att bodelning skall ske är att någon av er begär detta, vilket framgår av 8§ 1 st. SamboL. Ingen rättsverkan följer av en förlovning, innebärande att en förlovning inte påverkar någonting av det ovanstående nämnda. Inte heller er gemensamma ekonomi påverkas i något rättsligt avseende. Avslutningsvis vill jag uppmärksamma dig på bestämmelsen i 22§ 1 st. SamboL enligt vilken din sambo kan ha rätt att överta bostaden (om det är en hyres-eller bostadsrätt), trots att den inte utgör samboegendom enligt 3§ SamboL. Förutsättningen för övertagandet är att ni har barn tillsammans eller om "synnerliga skäl" talar för det. Synnerliga skäl kan t.ex. vara att kvinnan i samboförhållandet är gravid. Jag hoppas att mitt svar har varit till din hjälp! Bästa hälsningar,
Azra SkorupanRådgivare
Public question details image

Tjänster till fast pris *

Behöver du hjälp med Familjerätt och Sambo och samboavtal? Vi hjälper dig till fast pris!

Samboavtal995 kr

Upprättande av samboavtal som skickas till dig som PDF. Inkluderar upp till 15 minuters konsultation via mail och/eller telefon.

Betala medKlarna Logo
* Samtliga fastprisärenden hanteras av en jurist och inkluderar även en telefonavstämning