Eventuellt förskott på arv

Fick reda på att min bror hade fått låna 170 000 på våra föräldrars hus. Han slapp topplån och fick också lånet betalt. Hur påverkar det mig? Jag fick aldrig möjligheten och inte heller värdestegringen.

Lawline svarar

Hej! Det du beskriver är med största sannolikhet att se som ett förskott på arv enligt 6 kap 1 § Ärvdabalken (ÄB) se: https://lagen.nu/1958:637#K6. Man utgår alltså från att det är ett förskott på arv om inte annat har föreskrivits. Det din bror har fått i förskott kommer då avräknas på hans arv vid föräldrarnas död. Enligt 6 kap 3 § ÄB ska avräkning av förskottet ske efter egendomens värde vid mottagandet. Man räknar alltså med den aktuella summan 170 000 kr och tar inte hänsyn till att pengarna kan ha ett annat värde vid en senare tidpunkt. Hoppas svaret varit till hjälp Vänlig hälsning
Elin KarlssonRådgivare
Public question details image

Tjänster till fast pris *

Behöver du hjälp med Arvs- och testamentsrätt och Förskott på arv? Vi hjälper dig till fast pris!

Rättsutredning5995 kr

Få ett juridiskt spörsmål utrett av en utbildad jurist. I den här tjänsten utreder juristen vad som gäller rent juridiskt återkommer till dig med ett skriftligt underlag och förslag på åtgärder. Gäller max 10 sidors underlag. Är underlaget större, vänligen klicka här för en offert.

Betala medKlarna Logo
* Samtliga fastprisärenden hanteras av en jurist och inkluderar även en telefonavstämning