Lawline svarar
Hej,
I äktenskapsbalken (ÄktB) finns bestämmelser om äktenskapsskillnad och bodelning. I denna lags 9 kap. 2 § stadgas att en bodelning, vid skilsmässa, ska göras med utgångspunkt i de egendomsförhållanden som råder vid dagen för ansökan om äktenskapsskillnad. Om din exfru hade nämnda konto även då ni ansökte om skilsmässa skulle pengarna på detta konto ha inräknats i bodelningen – under förutsättning att dessa pengar var gemensamt giftorättsgods och inte din exfrus enskilda egendom (pga ett äktenskapsförord till exempel).
I 11 kap. 11 § ÄktB nämns att den make som inte kunnat utfå hela sin andel, genom bodelningen, har en fordran på den andra maken. Din exfru står således i skuld hos dig för det undanhållna beloppet. Om ni själva, utan hjälp från en bodelningsförrättare, upprättat bodelningen bör du ansöka om en bodelningsförrättare hos tingsrätten för att reda ut den uppkomna tvisten (17 kap. 2 § ÄktB).
Om ni dock redan haft en bodelningsförrättare till hjälp måste du som är missnöjd med förrättningen klandra denna (17 kap. 8 § ÄktB). Det gör du genom att väcka talan mot din exfru hos den tingsrätt som förordnade bodelningsförrättaren. Detta måste göras inom 4 veckor ifrån det att delgivning av bodelningen skett – annars har du förlorat din klanderrätt.
Äktenskapsbalken hittar du här: https://lagen.nu/1987:230
Med vänlig hälsning
Elin Sjörén