Bostadsrätt vid bodelning

Hej! Jag och min flickvän (ej gifta) har köpt en bostadsrätt som vi bor i tillsammans. Jag står dock på både bostadsrätten och lånet. Vad händer vid en eventuell separation? Vad jag förstår så delar vi på bostadsrätten men delar vi också på lånet? Eller omformulerat: dras lånet av värdet på bostadsrätten innan bodelningen sker?

Lawline svarar

Hej, Tack för din fråga. Enligt 8 § sambolagen ska bodelning ske om någon av samborna begär det i samband med att samboförhållandet upphör. Vid bodelning ska samboegendomen delas mellan samborna. Er bostadsrätt räknas enligt 3 § samma lag som samboegendom. Vid bodelning ska alltså denna egendom delas mellan er. Dock får ni först räkna av de skulder som hänför sig till samboegendomen, enligt 13 § samma lag. Således får du alltså, innan ni ska dela på värdet på lägenheten, dra av lånet du har på lägenheten. Här hittar du Sambolagen: https://lagen.nu/2003:376 Har du några fler frågor eller om det är något annat som du undrar över är du välkommen att ställa en ny fråga. MVH Sebastian
Lawline RådgivareRådgivare
Public question details image

Tjänster till fast pris *

Behöver du hjälp med Familjerätt och Sambo och samboavtal? Vi hjälper dig till fast pris!

Samboavtal995 kr

Upprättande av samboavtal som skickas till dig som PDF. Inkluderar upp till 15 minuters konsultation via mail och/eller telefon.

Betala medKlarna Logo
* Samtliga fastprisärenden hanteras av en jurist och inkluderar även en telefonavstämning