Arv efterlevande make

2011-06-28 i Bröstarvinge
FRÅGA
Min pappa har gått bort och min mamma finns kvar i livet, när hon går bort så kommer jag och mina tre halvsyskon från mammas tidigare äktenskap ärva en fjärdedel var från henne. Nu finns det dokumenterat en förteckning av vad som jag ska ärva efter min pappa. Ska värdet på det räknas av från min fjärdedel av min mammas arv? Eller ska det vara utanför och det som blir kvar skall det delas lika på oss fyra barn efter mamma?
SVAR
Hej!

Tack för din fråga. Jag förutsätter för vidare resonemang att dina föräldrar var gifta vid tidpunkten för din fars död och att din mor ärvde i egenskap av efterlevande maka.

Du har rätt att få ut ditt arv efter din far vid den efterlevande makens död enligt 3 kapitlet 2 § Äktenskapsbalken (ÄB). Den del du har rätt till efter din far beräknas som en procentuell del av den kvarlevande makens totala förmögenhet. När din mor dör har du alltså rätt att få ut denna del oberoende av dina halvsyskons arv. När du fått ut arvet efter din far har du också rätt att ta del av arvet efter din mor som delas mellan dig och dina halvsyskon. Återkom gärna om du har mer specifika följdfrågor.


Länk till Ärvdabalken: här

Vänligen,
Sofia Linder
Sofia Linder
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Bröstarvinge (474)
2022-01-09 Hur fördelas arvet när en bröstarvinge är avliden?
2022-01-04 Ärver mina barn mig eller även min fd. make som inte är deras fader?
2021-12-22 Efterlevande makes arvsrätt går före bröstarvingars arvsrätt
2021-12-05 Bröstarvingars arvsrätt

Alla besvarade frågor (98481)