Lawline svarar
Hej,
Ett äktenskap påverkar inte de allmänna förmögenhetsrättsliga förpliktelserna som de båda personerna har utan man svarar äger fortfarande sin egendom och svarar för sina egna skulder, se 1 kapitlet 3§ Äktenskapsbalken (ÄktB), https://lagen.nu/1987:230#K1P3S1. Skuldebrevets giltighet kvarstår alltså även vid efter äktenskapets ingående.
Men som du också är inne lite på i din fråga blir det lite annorlunda vid en bodelning till exempel med anledning av en skilsmässa. I bodelningen ska giftorättsgodset ingå, vilket är all egendom som inte är enskild egendom, se 10 kapitlet 1§ ÄktB,https://lagen.nu/1987:230#K10P1S1, och 7 kapitlet 1§ ÄktB, https://lagen.nu/1987:230#K7P1S1. Av 11 kapitlet 2§ ÄktB, https://lagen.nu/1987:230#K11P2S1, framgår det att varje make får räkna av så mycket från giftorättsgodset att det täcker de skulder som maken hade vid tidpunkten när talan om skilsmässa väckande.
A kommer i ditt fall alltså få avräkna så pass mycket giftorättsgods att det täcker skulden vilket innebär att även fast B kommer att kunna göra skulden gällande efter skilsmässan så har A fått mer giftorättsgods för att kunna täcka en sådan skuld. Det man kan göra är att göra fordran och A:s betalning på den till B:s enskilda egendom så att den inte räknas med i bodelningen. Men skuldebrevet är alltså varken ogiltigt eller upphävt i civilrättslig mening.
Jag hoppas att du har fått svar på din fråga!
Med vänliga hälsningar