Möjligheten att upprätta samboavtal

Hej Jag och min sambo köpte gemensamt en bostadsrätt. I köpeavtalet står vi som hälftenägare, dvs 50% var. Men iom att jag gick in med en större kontantainsats än min sambo gjorde så vill vi avtala att var och en får tillbaks sin ursprungliga kontantinsats vid ev. försäljning. Lånen skall delas lika. Kan man avtala bort sambolagen i detta fall? Och hur gör man i så fall?

Lawline svarar

Hej, Är man sambor tillämpas sambolagen (2003:376) (SamboL) istället för äktenskapsbalken som blir aktuell då man är gift. (https://lagen.nu/2003:376) Att upprätta ett samboavtal är ett bra och förhållandevis smidigt sätt att kontrollera hur det ska bli vid en eventuell separation. Möjligheten till samboavtal regleras främst i 9 § SamboL. Där stadgas att avtalet skall vara skriftligt och att det skall undertecknas av båda parter. Det finns inget krav på registrering. För upprättande av samboavtal är det som alltid, då man upprättar avtal, viktigt att vara så tydlig som möjligt för att undvika att avtalet kan tolkas på ett icke önskvärt vis. Ett vanligt avtalsinnehåll är att man avtalar om att SamboL regler inte gäller de båda parterna och att egendom som var och en av samborna införskaffat är dennes enskilda. För en exakt formulering vill jag dock hänvisa till en verksam jurist. För att komma billigare undan går det självklart att använda någon av de färdiga mallar som finns att tillgå på Internet. För att vara helt säker på dess giltighet skulle jag välja ett alternativ som hålls tillhanda av en advokatbyrå. Vänligen,
Mathias GunnervaldRådgivare
Public question details image

Tjänster till fast pris *

Behöver du hjälp med Familjerätt och Sambo och samboavtal? Vi hjälper dig till fast pris!

Samboavtal995 kr

Upprättande av samboavtal som skickas till dig som PDF. Inkluderar upp till 15 minuters konsultation via mail och/eller telefon.

Betala medKlarna Logo
* Samtliga fastprisärenden hanteras av en jurist och inkluderar även en telefonavstämning