FrågaFAMILJERÄTTBodelning27/01/2011

Gåva av fastighet som utgör enskild egendom genom äktenskapsförord

Vi skrev ett äktenskapsförord när vi gifte oss. Ganska standard tror jag. Det vi tog med oss in, ärver eller får i gåva är enskild egendom. Jag hade med mig ett belånat hus in i äkenskapet.Nu till det tjusiga... Efter en tid och div. investeringar så gav jag bort halva huset i gåva till min äkta hälft.Nu när vi ska skiljas så ska vi sälja huset. Jag undrar hur lån och vinst ska delas? Jag står fortfarande som lånetagare. Är båda halvorna enskild egendom? Kommer jag att få stå för lånen (då de står i mitt namn), eller ska vi lösa lånen tillsammans och sedan dela på ev. vinst? Vad händer om min halva av vinsten inte täcker hela lånen? Jag har läst någonstans att gåva mellan makar räknas annorlunda än andra gåvor, men förstår inte riktigt på vilket vis.

Lawline svarar

Hej och tack för din fråga! För att gåvor mellan makar ska bli gällande, krävs antingen besittningsövergång eller registrering, se https://lagen.nu/1987:230#K8P1S1. Med besittningsövergång menas att gåvan ska anses överlämnad till din make så att du själv inte längre har den i besittning eller inte kan förfoga över den. Detta kan vara svårt att uppnå i ett parförhållande. Därför finns det en möjlighet att registrera gåvor mellan makar hos Tingsrätten, se https://lagen.nu/1987:230#K8P1S1. Eftersom det rör sig om en gåva av fast egendom så finns det ytterligare några speciella regler som ska vara uppfyllda för att din make ska kunna göra gåvan gällande mot dig. Gåvan ska ha skett genom ett gåvoavtal som upprättas skriftligt med er bådas underskrifter. Där ska även finnas med en överlåtelseförklaring. Är dessa formkrav inte uppfyllda så resulterar det i att gåvan är ogiltig och därför inte kan göras gällande, se https://lagen.nu/1970:994#K4P1S1. För att fastighetsandelen ska ha övergått till din make, krävs vidare att lagfart har beviljats, se https://lagen.nu/1970:994#K20P1S1. Om du enligt ovanstående kommer fram till att fastighetsandelen, rättsligt har övergått till din make så utgör andelen dennes enskilda egendom eftersom detta finns reglerat i äktenskapsförordet, se https://lagen.nu/1987:230#K7P2S1. Egendomen ska då inte ingå i bodelningen, se https://lagen.nu/1987:230#K10P1S1. Summan som din make får genom försäljningen av sin del av huset kommer alltså att tillfalla honom ensam. Vad gäller lånen så är dessa knutna till dig som person (du står fortfarande som låntagare) och det är du som kommer att få stå för dem. Varje make svarar för sina skulder. Om din vinst räcker till eller inte, gör ingen skillnad på bedömningen, se https://lagen.nu/1987:230#K1P3S1. Om situationen däremot är sådan att du inte har tillräckliga medel för att täcka dina skulder (skulder i allmänhet, inte bara för huset) och inte heller hade det när du gav din make fastighetsandelen, så ska din make svara för den del som du inte kan betala, intill fastighetens marknadsvärde, se https://lagen.nu/1987:230#K8P3S1. Möjligen kan du påkalla jämkning av äktenskapsförordet, se https://lagen.nu/1987:230#K12P3S1. Din makes fastighetsandel blir då istället att anse som giftorättsgods och delas lika. Denna jämkningsmöjlighet är tänkt att användas restriktivt men med hänsyn till de bakomliggande omständigheterna så kanske jämkning kan bli aktuellt. Med tanke på hur mycket pengar det handlar om så bör du kontakta en familjejurist om detta. Mvh.
Alexander WagnerRådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Behöver du hjälp med ärenden relaterade till Familjerätt och Bodelning? Våra duktiga jurister kan hjälpa dig!

Fyll i formuläret så svarar en av våra jurister dig inom 24 timmar. Juristen kommer att kontakta dig och ge dig ett tidsestimat och ett prisförslag för att hjälpa dig med att lösa ditt ärende

0 / 1000