Efterlevande sambos rätt

FRÅGA
vem ärver katten efter min fars död. Katten köptes under tiden som han var gift med en kvinna. Han betalade hon stod som ägare då hon kontaktade säljaren. Paret separerade och skiljdes. Eftersom katten i realiteten var pappas stannade den hos honom. Paret flyttade efter ett par år ihop igen och levde som sambos. Nu är pappa död och frågan är vem som ärver katten? Kan vi som barn hävda rätten till katten? Vi är oroliga för att den här kvinnan inte är i skick att ta hand om katten hon kan knappt ta hand om sig själv.
SVAR
Hej,

Då din far och hans respektive inte var gifta vid den tid han gick bort återfinns de aktuella bestämmelserna i Sambolagen. Då en sambo avlider kan den efterlevande sambon begära att bodelningen skall göras. Detta sker enligt 18 § Sambolagen, här.

8 § Sambolagen, https://lagen.nu/2003:376#P8S1, fastslår att det endast är samboegendom som skall ingå i bodelningen. Samboegendom utgörs enligt 3 § Sambolagen av sambors gemensamma bostad och bohag. Som bohag räknas möbler, hushållsmaskiner och annat inre lösöre avsett för det gemensamma hemmet. En katt ingår således inte här.

I och med att er far tilldelats katten efter det att paret tidigare skiljt sig bör denna räknas som hans. Då den inte skall ingå i bodelningen sambona emellan kan ni antagligen som bröstarvingar ärva katten enligt 2 kap. 1 § Ärvdabalken, här.

Vänliga hälsningar


Ulrika Lundgren
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Sambo och samboavtal (3061)
2022-01-17 Hur ska vi dela våra tillgångar om vi har avtalat bort sambolagen?
2022-01-17 Samboavtal formkrav
2022-01-14 Får min dotters sambo rätt till lägenheten jag köpt med henne?
2022-01-14 Vem får bilen? – Sambolagen

Alla besvarade frågor (98481)