Efterlevande sambos rätt

vem ärver katten efter min fars död. Katten köptes under tiden som han var gift med en kvinna. Han betalade hon stod som ägare då hon kontaktade säljaren. Paret separerade och skiljdes. Eftersom katten i realiteten var pappas stannade den hos honom. Paret flyttade efter ett par år ihop igen och levde som sambos. Nu är pappa död och frågan är vem som ärver katten? Kan vi som barn hävda rätten till katten? Vi är oroliga för att den här kvinnan inte är i skick att ta hand om katten hon kan knappt ta hand om sig själv.

Lawline svarar

Hej, Då din far och hans respektive inte var gifta vid den tid han gick bort återfinns de aktuella bestämmelserna i Sambolagen. Då en sambo avlider kan den efterlevande sambon begära att bodelningen skall göras. Detta sker enligt 18 § Sambolagen, https://lagen.nu/2003:376#P18S1. 8 § Sambolagen, https://lagen.nu/2003:376#P8S1, fastslår att det endast är samboegendom som skall ingå i bodelningen. Samboegendom utgörs enligt 3 § Sambolagen av sambors gemensamma bostad och bohag. Som bohag räknas möbler, hushållsmaskiner och annat inre lösöre avsett för det gemensamma hemmet. En katt ingår således inte här. I och med att er far tilldelats katten efter det att paret tidigare skiljt sig bör denna räknas som hans. Då den inte skall ingå i bodelningen sambona emellan kan ni antagligen som bröstarvingar ärva katten enligt 2 kap. 1 § Ärvdabalken, https://lagen.nu/1958:637#K2P1S1. Vänliga hälsningar
Ulrika LundgrenRådgivare
Public question details image

Tjänster till fast pris *

Behöver du hjälp med Familjerätt och Sambo och samboavtal? Vi hjälper dig till fast pris!

Samboavtal995 kr

Upprättande av samboavtal som skickas till dig som PDF. Inkluderar upp till 15 minuters konsultation via mail och/eller telefon.

Betala medKlarna Logo
* Samtliga fastprisärenden hanteras av en jurist och inkluderar även en telefonavstämning