Husförsäljning då samboförhållande upphör

Hej, Jag och min sambo köpte ett hus gemensamt för ca 7 månader sedan. Vi ska nu separera och han vill köpa ut mig ur huset. Måste jag gå med på värderingen vi fått från mäklaren? Huset ligger i ett mycket attraktivt område och de hus som sålts har gått upp mycket i pris under budgivningen. Kan jag kräva att det ska säljas på öppna marknaden?

Lawline svarar

Hej! Vill din sambo behålla huset och köpa ut dig, behöver du inte gå med på mäklarens värdering utan det är helt upp till er själva att komma överens om ersättningen. Om ni, som det verkar i ert fall, har svårt att komma överens kan du ansöka hos domstol att fastigheten ska säljas på så kallad offentlig auktion (enligt 6 § lagen om samäganderätt, se https://lagen.nu/1904:48_s.1#P6S1). Då kan ni bestämma ett pris som fastigheten inte får säljas under, till exempel det pris mäklaren tidigare värderat den till och riskerar därmed inte att huset säljs till underpris (detta framgår av 9§ samma lag, se https://lagen.nu/1904:48_s.1#P9S1). Vad man ska komma ihåg är slutligen att ni själva givetvis får stå för kostnaderna för auktionen, som dras lika mycket från er respektive del i huset (se 15§ lag om samäganderätt, https://lagen.nu/1904:48_s.1#P15S1). Vänliga Hälsningar
Carl-Henrik BrännbergRådgivare
Public question details image

Tjänster till fast pris *

Behöver du hjälp med Familjerätt och Sambo och samboavtal? Vi hjälper dig till fast pris!

Samboavtal995 kr

Upprättande av samboavtal som skickas till dig som PDF. Inkluderar upp till 15 minuters konsultation via mail och/eller telefon.

Betala medKlarna Logo
* Samtliga fastprisärenden hanteras av en jurist och inkluderar även en telefonavstämning