Vem har rätt till hyresrätten?

Min sambo sedan 4 år tillbaka vill separera och anser sig ha rätt att neka mig tillträde till hemmet, en hyresrätt som vi flyttade in i tillsammans i oktober förra året. Hon står på kontraktet, men enligt sambolagen skall inte detta spela någon roll. Hon har tagit min hemnyckel och dessutom givit bort vår katt mot min vilja. Det har endast gått några dagar men hon vägrar att släppa in mig i lägenheten, vad kan jag göra för att hävda min rätt? Är min sambo föremål för egenmäktigt förfarande?

Lawline svarar

Hej! Sambolagen (2003:376) (SL) reglerar hur och vilken egendom som skall delas vid en eventuell separation, se https://lagen.nu/2003:376. En bodelning kan ske enligt 8 § SL, se https://lagen.nu/2003:376#P8S1. Det som ingår i bodelningen är samboegendomen. Samboegendomen utgörs av den gemensamma bostaden och det gemensamma bohaget enligt 3 § SL, se https://lagen.nu/2003:376#P3S1. Hyresrätten som avskaffats för er gemensamma användning utgör samboegendom enligt 5 § 1 st 3 p SL, se https://lagen.nu/2003:376#P5S1. Detta gäller trotts att endast en av er skrivit under hyreskontraktet. Vid en bodelning skall den som är i bäst behov av bostaden få denna på sin lott enligt 16 § SL, se https://lagen.nu/2003:376#P16S2. Här görs alltså en intresseavvägning. 23 § SL föreskriver vissa inskränkningar i förfoganderätten över den gemensamma bostaden/hyresrätten, se https://lagen.nu/2003:376#P23S1. Din sambo får således inte hyra ut lägenheten eller på något annat sätt upplåta denna utan ditt samtycke. Paragrafen säger dock inget om förhållandet du beskriver. Det skulle kunna bli fråga om egenmäktigt förfarande enligt 8 kap 8 § 2 meningen Brottsbalken (1962:700)(BrB) om det visar sig att din sambo rubbar en besittning till lägenheten som du har rätt till, se https://lagen.nu/1962:700#K8P8S1. Frågan är om du efter er separation (innan bodelningen) juridiskt fortfarande har rätt till att kvarstanna i lägenheten. Innan separationen skulle man kunna se det som att du och din sambo avtalat (tyst/konkludent) om att du fått bo i lägenheten. Från och med separationen till en bodelning där bostadsfrågan löses ser jag det som att du inte har en rätt till att bo kvar vilket gör att det inte blir frågan om egenmäktigt förfarande i förhållande till hyresrätten. Man torde dock med större lätthet kunna argumentera för att det föreligger egenmäktigt förfarande angående dina saker som finns i lägenheten. Av vad som ovan sagts om samboegendom framgår att katten inte räknas dit. Det förhållande du beskriver finner jag inte utgöra något specifikt brott. Du skulle dock kunna stämma din sambo på civilrättslig grund.
Cajsa HansenRådgivare
Public question details image

Tjänster till fast pris *

Behöver du hjälp med Familjerätt och Sambo och samboavtal? Vi hjälper dig till fast pris!

Samboavtal995 kr

Upprättande av samboavtal som skickas till dig som PDF. Inkluderar upp till 15 minuters konsultation via mail och/eller telefon.

Betala medKlarna Logo
* Samtliga fastprisärenden hanteras av en jurist och inkluderar även en telefonavstämning