Bodelning efter samboförhållande

Jag äger två fastigeter och ett företag allt i mitt namn den ena fastigheten är en fritidsbostad.Jag har varit sambo i ca 19år vi har en son tillsammans. Nu har jag bestämt mig för att avsluta samboförhållandet,han har inte investerat en krona i annat än i lösöre. Hur kommer delningen att bli jag ägde den ena fastigheten innan jag blev sambo.Fritidshuset köpte jag under förhållandet men såg till att jag ensam även har lagfarten på den också.Måste jag dela allt jag äger?

Lawline svarar

Hej, Sambors egendom och förmögenhetsförhållanden regleras i Sambolagen (SamboL). När ett samboförhållande upphör ska samboegendomen delas genom bodelning om någon av samborna begär det enligt 8 § SamboL, se https://lagen.nu/2003:376. Bodelning är alltså inte obligatorisk, utan det krävs att en sambo begär det. Om bodelning sker är det som sagt samboegendomen som ska delas. Vad som utgör samboegendom definieras i 3 § SamboL som sambors gemensamma bostad och bohag, se https://lagen.nu/2003:376. En förutsättning för att egendomen ska utgöra samboegendom är att den förvärvats för gemensamt bruk. Detta innebär att fastigheten du köpte innan ni blev sambo inte kommer ingå i bodelningen. Vad gäller fritidsfastigheten anses inte heller den utgöra samboegendom då jag förmodar att den huvudsakligen används för fritidsändamål enligt 7 § SamboL, se https://lagen.nu/2003:376. Ingen av de två fastigheterna kommer alltså att ingå i bodelningen. Vad gäller bohag definieras det i 6 § SamboL som möbler, hushållsmaskiner och annat inre lösöre som är avsett för det gemensamma hemmet, se https://lagen.nu/2003:376. Kravet att egendomen ska ha förvärvats för gemensamt bruk kvarstår och egendom som uteslutande är används för den ena sambons bruk undantas (exempelvis hobbyutrustning). Med vänliga hälsningar
Maria HolmeRådgivare
Public question details image

Tjänster till fast pris *

Behöver du hjälp med Familjerätt och Sambo och samboavtal? Vi hjälper dig till fast pris!

Samboavtal995 kr

Upprättande av samboavtal som skickas till dig som PDF. Inkluderar upp till 15 minuters konsultation via mail och/eller telefon.

Betala medKlarna Logo
* Samtliga fastprisärenden hanteras av en jurist och inkluderar även en telefonavstämning