Förskott på arv

Hej Min syster har köpt våra föräldrars radhus(de är fortfarande i livet o bor kvar). Hur räknas det i ett senare arv, köpesumman 600 000, marknadsvärde 800 000.

Lawline svarar

Hej, Vad bröstarvinge, alltså barn, erhåller i gåva under arvlåtaren livstid presumeras utgöra förskott på arv enligt 6 kap. 1 § Ärvdabalken (ÄB) se https://lagen.nu/1958:637. Detsamma gäller vid en underprisöverlåtelse, som det är fråga om i detta fall. Innebörden av detta är att när arvet fördelas kommer det från din systers arvslott avräknas 200 000 kr. Avräkningen ska alltså ske efter egendomens värde vid mottagandet enligt 6 kap. 3 § ÄB se https://lagen.nu/1958:637. Att gåvan eller underprisöverlåtelsen ska utgöra förskott på arv och sedan avräknas utgör som sagt en presumtion. Om dina föräldrar inte hade denna avsikt är de fria att i exempelvis testamente föreskriva att gåvan inte skall utgöra förskott på arv. I så fall blir resultatet att arvet kommer fördelas utan att hänsyn tas till underprisöverlåtelsen. Med vänliga hälsningar
Maria HolmeRådgivare
Public question details image

Tjänster till fast pris *

Behöver du hjälp med Arvs- och testamentsrätt och Förskott på arv? Vi hjälper dig till fast pris!

Rättsutredning5995 kr

Få ett juridiskt spörsmål utrett av en utbildad jurist. I den här tjänsten utreder juristen vad som gäller rent juridiskt återkommer till dig med ett skriftligt underlag och förslag på åtgärder. Gäller max 10 sidors underlag. Är underlaget större, vänligen klicka här för en offert.

Betala medKlarna Logo
* Samtliga fastprisärenden hanteras av en jurist och inkluderar även en telefonavstämning